Μπορεί να έχει περιοριστεί η αγωνία στη Λάρισα αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού μετά τις άμεσες ενέργειες του ΕΟΔΥ, με τη λήψη πολλών δειγμάτων, τον περιορισμό των θετικών στον ιό σε ειδική δομή και την εφαρμογή της καραντίνας στον οικισμό των ρομά «Νέα Σμύρνη», ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνο Γιαννακόπουλο, μια σχετική ανησυχία εξακολουθεί να παραμένει στην πόλη και αυτή δε θα εξαλειφθεί, ακόμα και αν τα περισσότερα από τα εκατό δείγματα, που έλαβε σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, αποδειχθούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αρνητικά στον ιό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr, τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, αλλά και των υπολοίπων περίπου είκοσι μετά την πρώτη δειγματοληψία, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας θετικοί στον κορονοίό άλλοι είκοσι κάτοικοι του οικισμού «Νέα Σμύρνη» και μεταφέρθηκαν στην ειδική δομή, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι έχει αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Προκειμένου να ενισχυθεί η σιγουριά ότι η εξάπλωση του ιού αντιμετωπίστηκε στην αρχή της, ο κ. Γιαννακόπουλος ζητάει να γίνουν και πάλι δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ σε διάστημα μία εβδομάδας από σήμερα.

«Μετά τα πρώτα είκοσι θετικά στον ιό δείγματα που εντοπίστηκαν στις πρώτες 29 δειγματοληψίες και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στην ειδική δομή, εντοπίστηκαν άλλοι είκοσι θετικοί στη συνοικία και μετά την επιβολή της καραντίνας. Για παράδειγμα, προχθές εντοπίστηκε θετικός στον ιό ένας 31χρονος ρομά και χθες η 9χρονη κόρη του.

Σχεδόν κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες εντοπίζεται κι ένα θετικό κρούσμα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να μην έχει εξαλειφθεί πλήρως, με αποτέλεσμα σε ολόκληρη την πόλη να παραμένει μία σχετική ανησυχία.

Σήμερα πήραν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ περισσότερα από εκατό δείγματα και θα έχουμε τα αποτελέσματα μάλλον μέχρι το βράδυ.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να εφησυχάσουμε ακόμα κι αν βγουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αρνητικά.

Πιστεύω ότι σε μία εβδομάδα από σήμερα θα πρέπει να γίνει εκ νέου μία εκτεταμένη δειγματοληψία, αφού αυτοί που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό μετά την καραντίνα, είναι πιθανό να έχουν διασπείρει τον ιό», σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας εκφράζει και την αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα είναι πολύ μικρό το ποσοστό των θετικών στον ιό μεταξύ αυτών που πήραν μέρος στην τελευταία δειγματοληψία, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να περιοριστούν.

Τέλος, κατά τον ίδιο, υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να σταματήσει από αύριο το πρωί η καραντίνα στη συνοικία «Νέα Σμύρνη» των ρομά.

ethnos.gr