Δύσκολη η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς κάστανου στον Κίσσαβο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μελιβοίας, αλλά και της Καρίτσας, καθώς είχαμε μείωση της παραγωγής, λόγω των καιρικών συνθηκών.

 Με μειωμένη παραγωγή κλείνει φέτος η χρονιά για το ελληνικό κάστανο, καθώς καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και η τιμή παραγωγού ήταν χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι -πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπως στην Αρκαδία. Το ελληνικό προϊόν, πάντως, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στο εξωτερικό, με την Ιταλία να αποτελεί τα τελευταία χρόνια σταθερό εξαγωγικό μας προορισμό.

Στον Δήμο Αγιάς, οι καστανοπαραγωγοί μιλούν για δύσκολη χρονιά, καθώς οι συμφωνίες που κλείστηκαν με τους εμπόρους δεν θυμίζουν τις ικανοποιητικές τιμές του 2014 και του 2015. Φέτος όμως ανέβηκε και το κόστος παραγωγής, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ασθένειες. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 30%, ενώ μεγάλο ήταν το πρόβλημα με τα σκισμένα κάστανα, που υπολογίζονται στο 40 με 50% της συνολικής παραγωγής.

Όσον αφορά τις τιμές, η διάθεση του προϊόντος ξεκίνησε για την Α΄ ποιότητα στα 2,30 (ένα ευρώ λιγότερο από πέρυσι), στη συνέχεια έφτασε τα 2,70 και κάποιες ποσότητες δόθηκαν στο τέλος ακόμη και 3 ευρώ. Η Β΄ ποιότητα κυμάνθηκε από 1,30 ως 1,80 ευρώ, η Γ΄, από 0,30 – 0,50 και τα σκισμένα δόθηκαν από 0,60 ως 0,90 ευρώ. Μεγάλες ποσότητες, πέραν της εγχώριας κατανάλωσης, έφυγαν για τη γειτονική Ιταλία και κάποιες για Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία και Γερμανία.

ypaithros.gr