Yπόμνημα προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης απέστειλε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας ζητώντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που άρχισαν να πλήττονται λόγω του κορωνοϊού.

Η περιοχή, όπως σημειώνεται έχει υποστεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα, λόγω της πτώσης του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων, των ακυρώσεων παραγγελιών και των ακυρώσεων στις κρατήσεις των τουριστικών καταλυμάτων.

Στο υπόμνημα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη αναφέρονται τα εξής:

«Το πλήγμα κατά της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού είναι απολύτως αναμενόμενο να επηρεάσει αρνητικά και την ελληνική οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει και η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Είναι ευνόητο ότι σε όλη τη χώρα όλοι οι οικονομικοί κλάδοι και οι δραστηριότητες έχουν πληγεί σοβαρά. Για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική και μάλιστα προληπτική μέριμνα, έτσι ώστε να προστατευθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η απασχόληση.

Στο Επιμελητήριό μας καθημερινά πληθαίνουν τα ανησυχητικά μηνύματα που λαμβάνουμε από τα μέλη μας, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης και αναψυχής και των μεταφορών.

Οι ακυρώσεις κρατήσεων στα τουριστικά καταλύματα, η πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων, η αποχή από εκδηλώσεις και συναθροίσεις, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ακυρώσεις παραγγελιών έχουν επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην περιοχή μας.

Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης, προτείνουμε τα ευνοϊκά δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν στις περιοχές όπου επιβλήθηκε η αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων για δέκα ημέρες (τετράμηνη αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, αναστολή πληρωμών προς τις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α.), λόγω της διαπιστωμένης ύπαρξης κρουσμάτων του κοροναϊού, να ισχύσουν στις  επιχειρήσεις όλης της επικράτειας, χωρίς να είναι απαραίτητη η προηγούμενη διαπίστωση κρουσμάτων.

Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων, με τραπεζικές και δανειακές ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα η αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, για το ίδιο χρονικό διάστημα, διότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία.

Η άμεση και γρήγορη λήψη μέτρων θα αποτρέψει τη δημιουργία πανικού και θα συνεισφέρει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα που παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Με σκοπό την προάσπιση της τοπικής αλλά και συνολικά της οικονομίας της χώρας παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας και ελπίζουμε ότι ο κοινός μας στόχος θα έχει αίσιο αποτέλεσμα.»

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήριος Γιαννακόπουλος απευθύνεται  στους επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου αλλά και στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας και ζητά την αλληλεγγύη μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων και μελών της τοπικής κοινωνίας.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια εσόδων των τοπικών επιχειρήσεων.

Πρέπει κοινωνία και επιχειρηματικότητα να πιαστούν χέρι- χέρι και να βαδίσουν μαζί, στηρίζοντας η μία την άλλη.