Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην 8η ΕΜΑΚ που βρίσκεται στη Λάρισα, όταν έφθασε εκεί ο Ρουμάνος ορειβάτης Βλάντ Κόζμα που ήταν εγκλωβισμένος στη θέση «Καζάνια» για τέσσερις  ημέρες και  απεγκλωβίστηκε  από άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ, έχοντας την βοήθεια και της 2ης  ΕΜΑΚ που εδρεύει στη  Θεσσαλονίκη καθώς και μελών της Ελληνικής Ομάδας  Διάσωσης.
Ο Ρουμάνος  ορειβάτης που λίγα λεπτά νωρίτερα πήρε εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο  Λάρισας για προληπτικούς λόγους, είναι καλά στην υγεία του, συνοδευόμενος από τους γονείς του και την κοπελιά του, είναι ελληνίδα, έφθασε στην 8η ΕΜΑΚ για να σφίξει στην αγκαλιά του τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να κρατηθεί στη ζωή του κάτω από ακραίες καιρικές  συνθήκες.  Η χαρά του ήταν μεγάλη, τόσο η δική του όσο και των υπολοίπων καθώς μια από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις στέφθηκε με επιτυχία, χάρη στην υπερπροσπάθεια των διασωστών που πραγματικά υπέρβαλλαν εαυτούς.
Στη συνάντηση βρέθηκε και ο διοικητής  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας , πύραρχος Αχιλλέας  Τζουβάρας  ο οποίος δήλωσε ότι  «ήταν μια πολύ δύσκολη περίπτωση διάσωσης από τον Όλυμπο, από το χειρότερο σημείο του Ολύμπου , οι καιρικές συνθήκες επιδείνωσαν την κατάσταση, ένα αίσιο τέλος το οποίο έγινε με την συνδρομή όλων  των συναδέλφων της 8ης  ΕΜΑΚ, τη βοήθεια της 2ης ΕΜΑΚ, την πυροσβεστική Ελασσόνας καθώς επίσης και της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης.
Ήταν σε πάνω από 200 μέτρα βάθος στα «Μεγάλα Καζάνια» και τον ανασύραμε πάνω, προς τα κάτω ήταν το χάος δεν οδηγούσε πουθενά, ήταν καλά στην υγεία του, τα παιδιά του άλλαξαν τα ρούχα , του δώσαμε φαγητό και με όλους του κανόνες ασφαλείας τον ανεβάσαμε την Τρίτη.
Το 3ημερο ήταν πάρα πολύ δύσκολο, «πατήσαμε» στο κόκκινο της ασφάλειας όσον αφορά τον καιρό, έδωσα εντολή την Κυριακή να σταματήσουν οι έρευνες, με δυσκολία απομακρυνθήκαμε. Με δυσκολία κατεβήκαμε σε τόσο κάτω και δεν σας κρύβω ότι υπήρχε κίνδυνος ακόμα και για τους διασώστες. Όλα πήγαν καλά, είχαμε αίσιο τέλος, το βουνό θέλει σεβασμό, πρέπει να προσέχουμε και να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βλάντ  Κόζμα που δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά του που βρίσκονταν ανάμεσα σε φίλους που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ οι οποίοι του χάρισαν ένα καπέλο της Υπηρεσίας με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επιχείρησης.

Αναλυτικά οι  δηλώσεις τόσο του ίδιου όσου και του Διοικητή της 8ης  ΕΜΑΚ  Λάμπρου Κίτσιου καθώς και  του Πασχάλη  Δρουμπούρα που ήταν ο συνδετικός κρίκος όλες τις ημέρες της δυσκολότερης επιχείρησης  έχουν ως  εξής:
Βλάντ  Κόζμα (Ρουμάνος ορειβάτης) : «Το όνομά μου είναι Βλάντ, ανέβηκα  στην «Σκάλα» και μετά στην προσπάθειά μου να ανέβω στο «Μύτικα» μου έπεσε ο σάκος μου σε ένα λούκι (γύρω στα 50 μέτρα)  κατέβηκα κάτω να τον πάρω και δεν μπορούσα να ανέβω γιατί είχε ήδη ξεκινήσει η βροχή. Έτσι αποφάσισα να πάω λίγο πιο κάτω και ξαφνικά έφτασα πολύ πιο κάτω κοντά στα 200 μέτρα και από εκεί φώναξα τα παιδιά και τους είπα να έρθει κάποιος να με πάρει και αυτοί μου είπαν να καθίσω εκεί και να μην μετακινηθώ».
Πασχάλης Δρομπούρας (πυροσβέστης) : Εμείς τον βρήκαμε χαμηλά γύρω στα 200 μέτρα, είχαμε επικοινωνία μαζί του όλη την ημέρα να μας δώσει πληροφορίες για το που βρίσκεται, του είπαμε να μείνει εκεί χωρίς να κουνηθεί, μας έστειλε φωτογραφίες και μας κατεύθυνε στο σημείο να το εντοπίσουμε.
 Βλάντ Κόζμα (Ρουμάνος  ορειβάτης):  «Αισθανόμουν παγωμένος, έτρεμα, η επικοινωνία ήταν εύκολη γιατί ήμασταν σε στενή επαφή μαζί με τον Πασχάλη για την πρώτη μισή μέρα αλλά μου τελείωνε η μπαταρία και ο Πασχάλης με καθησύχασε λέγοντας ότι ξέρουν που είμαι και θα με βρουν, εγώ μόνο έτρεμα και περίμενα να με βρουν».
Του είπα ότι αργά ή γρήγορα θα τον βγάλουμε από εκεί – του έστειλα φωτογραφίες από μια προηγούμενη διάσωση πριν από τρεις εβδομάδες και προσπαθούσα να του πω ότι ήταν σε πολύ πιο δύσκολο σημείο ο άλλο ορειβάτης και εκείνο το  σώσαμε.
Βλάντ  Κόζμα (Ρουμάνος ορειβάτης) : «Οι δύο  Άρης και Σωτήρης που κατέβηκαν και με πήραν ήταν  φανταστικοί , μου έσωσαν την ζωή, ήταν πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες, όλη η ομάδα που με περίμενε ήταν εξαιρετική».
Λάμπρος Κίτσιος (Διοικητής 8ης  ΕΜΑΚ):  «Αυτό που ζήσαμε αυτές τις ημέρες ήταν πρωτοφανές για μας, όλοι είδανε τι έγινε, βάλαμε ένα στοίχημα εκεί επάνω, σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή, στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση μεγάλης επικινδυνότητας.
Έπρεπε να μετακινούμαστε από τις βάσεις του ΟΑΣΘ (θα ήταν αγένεια να μην τους ευχαριστήσουμε γιατί χωρίς τη συμπαράστασή τους και τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσε να γίνει όλο αυτό) , εκεί μαζευόμασταν τα βράδια – στεγνώναμε. Ήταν τεράστια επιχείρηση με την καθοδήγηση του περιφερειάρχη ο οποίος μας παρείχε όλα τα μέσα  για να την στήσουμε.
Οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεπαν να «επιχειρήσουμε» και σ’ αυτές τις περιπτώσεις προέχει  η ασφάλεια των διασωστών. Η απόφαση που πήραμε ήταν υψηλού ρίσκου. Θέλω να πω ένα μπράβο στους παλιούς της 8ης ΕΜΑΚ και στα παιδιά της  2ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης αλλά και τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης που ήταν όλες τις ημέρες επάνω. Στήθηκε μια από τις καλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης πανελλαδικά με απόλυτη ασφάλεια. Μπράβο σε όλα τα παιδιά της ΕΜΑΚ που υπερέβαλαν εαυτό».

Η ονομαστική κατάσταση των  υπαλλήλων της 8ης ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στη διάσωση του ρουμάνου ορειβάτη  στον Όλυμπο είναι οι παρακάτω:
1.    Λάμπρος Κίτσιος (Διοικητής)
2.    Παναγιώτης Κασκαμπάς (Υποδιοικητής)
3.    Κοβούλης Βασίλειος
4.    Δρουμπούρας Πασχάλης
5.    Κουκουλέτσος Βασίλειος
6.    Αγγελακόπουλος Κων/νος
7.    Γωγουβίτης Αριστείδης
8.    Κυπαρίσης Ιωάννη
9.    Μαυρογιάννης Χρήστος
10.    Βαζάκας Σωτήριος
11.    Καρέλας Αθανάσιος
12.    Πετσιάς Θωμάς
13.    Μούμας Δημήτριος
Η επιχείρηση διάσωσης του Ρουμάνου ορειβάτη προκάλεσε όχι μόνο πανελλήνιο ενδιαφέρον αλλά και παγκόσμιο καθώς ΜΜΕ από πολλές χώρες και την Αμερική επέδειξαν ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για όλα αυτά που πραγματοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή έως στο τέλος αυτής της επιχείρησης που είχε αίσιο τέλος.
ert.gr (Ευάγγελος Μητρούσιας)