Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

"Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου εκφράζει τη διαφωνία του σχετικά με όσα προβάλλονται και λέγονται τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από την ίδια την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της για την κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια Παιδεία.

Ανακοινώσεις προκλητικές «ότι όλα βαίνουν καλώς», ότι λειτούργησαν 40.000 ψηφιακές τάξεις, ότι  συνεχίζουν να μιλούν με νούμερα συνδεδεμένων μαθητών και τμημάτων - που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα - δηλώνοντας πως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται καθημερινά και επιλύονται, έρχονται σε αντίθεση με την δική μας πραγματικότητα στην οποία παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί ζούμε ένα τηλεμαρτύριο.

Γονείς και παιδιά αισθανόμαστε ότι εκτυλίσσεται μπροστά μας το θέατρο του παραλόγου όταν το υπουργείο Παιδείας το προηγούμενο διάστηματων 7 μηνών δεν πήρε κανένα μέτρο, προκειμένου να παραμείνουν τα σχολεία  προχώρησε στην υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των μαθητών σε αυτήν.

Μάλιστα ο σύλλογος μας λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση ενημερώθηκε από την Διεύθυνση του σχολείου ότι υπάρχουν κριτήρια οικονομικά – κοινωνικά σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν με δανεισμό φορητών συσκευών tablet οι μαθητές που δεν διαθέτουν καθόλου Η/Υ. Ακόμη περιμένουμε νεότερες ανακοινώσεις επί του θέματος.

Από την πλευρά της Διεύθυνσης του σχολείου έγινε προσπάθεια να καταγραφούν ελλείψεις, ακολουθώντας  τις προβλεπόμενες διαδικασίες της  Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης. Υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία στο σχολείο μας για οικογένειες χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και οικογένειες με καθόλου εξοπλισμό.

Θεωρούμε ότι  η καταγραφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη,  γιατί στην πραγματικότητα σχεδόν τα μισά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο, δεν πρόλαβαν την προθεσμία καταγραφής στην σχετική φόρμα γιατί ενημερώθηκαν μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου με σχετική ανακοίνωση ή παίρνοντας οι ίδιοι οι γονείς τηλέφωνο. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της φόρμας από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μετά από επικοινωνία που είχε η Διεύθυνση του σχολείου.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχουν σπίτια με γονείς που επίσης βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη εξοπλισμού και τις ταχύτητες του internet, σπίτια με δύο και τρία παιδιά που πρέπει ταυτόχρονα να συνδεθούν στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού δικτύου, πολλούς γονείς που έχουν φύγει από τις δουλειές τους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους που είναι μικρά και δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνα τους την κατάσταση και γονείς που δυσκολεύονται να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού ή που δεν έχουν την γνώση να βοηθήσουν τα παιδιά τους

Ο σύλλογος γονέων θα είναι σε ανοιχτή συνεργασία με την Διεύθυνση του σχολείου για την ορθή καταγραφή των αναγκών. Οφείλουμε να πούμε ότι οι δάσκαλοι μας κάνουν ότι μπορούν, για να παρέχουν εκπαίδευση στα παιδιά παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι.

Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την μορφωτική ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ και ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ που δημιουργείται για χιλιάδες παιδιά των δημόσιων σχολείων.

Τα  ιδιωτικά σχολεία κάνουν μάθημα με καλύτερους όρους, σε πλατφόρμες εκπαίδευσης της επιλογής τους ενώ τα δικά μας παιδιά κάνουν μάθημα 2 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα και χρησιμοποιούν μόνο ΜΙΑ πλατφόρμα ΜΙΑΣ συγκεκριμένης εταιρίας με αποτέλεσμα τον φόρτο του συστήματος και τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα στην σύνδεση.

Θεωρούμε ότι απέναντι σε όλα αυτά κανείς δεν πρέπει να μένει αδιάφορος και απαθής. Διεκδικούμε το δικαίωμα των παιδιών μας στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με δωρεάν μαζικά τεστ, μικρότερα τμήματα, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και λέμε όχι στα μορφωτικά κενά των παιδιών μας στο όνομα της πανδημίας."