Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας της, με μοναδικό κριτήριο την παραγωγή ποιοτικών δραστηριοτήτων, κατάφερε να εμπλουτίσει και να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών της, τόσο σε πραγματικό όσο και σε ψηφιακό περιβάλλον.

Η  επανα -διασύνδεσή της με την τοπική κοινωνία και του φορείς της πόλης, είχε σαν αποτέλεσμα το ''άνοιγμα' ενός διαλόγου μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, προβολές ταινιών, εκδηλώσεις αλληλεγγύης ώστε να συμβάλουν όχι μόνο στην εικαστική παιδεία των συμπολιτών μας αλλά και ως δίχτυ προστασίας σε εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η  Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εστιάζοντας στο πεδίο πρόσληψης της καλλιτεχνικής δημιουργίας οργανώνει ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας σε μαθητές και ενήλικες τη δυνατότητα να «αποκωδικοποιήσουν» τα εικαστικά έργα.

Η συνεργασία της Δ.Π.Λ-Μ.Γ.Ι.Κ  με την  A/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτεί-το 2015- περίπου 5.000 επισκέψεις μαθητών, εξ αυτών οι 1.700 συμμετείχαν σε βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ακόμη,  λειτουργεί το «Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών» στους χώρους του Μουσείου, με τμήματα ζωγραφικής, χαρακτικής, κεραμικής για παιδιά και ενήλικες (400 μαθητές). Το Ελεύθερο Εργαστήρι με δυναμική  παρουσία σε εκθέσεις, πανελλήνιους διαγωνισμούς, συμμετοχές σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εικαστικά προγράμματα, οργανώνει κάθε δημιουργική προσπάθεια των νέων και αναβαθμίζει την αισθητική αγωγή του κοινού της πόλης.

Σε οικονομικούς δείκτες διπλασίασε τα έσοδα από την ενοικίαση του Αμφιθεάτρου, με στόχο την ανάπτυξή του και την προβολή του σε συνεδριακό κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας. Το πωλητήριο με μια μικρή αναδιοργάνωση, τριπλασίασε τα κέρδη του με δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες. 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του κοινού και της εποχής για ένα μουσείο ενεργό και εξωστρεφές, ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας της Λάρισας και όχι μόνο, συνεχίζει και εντείνει την δραστηριότητά της, με βασικούς άξονες την ανάπτυξη, την προβολή της τέχνης, την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μέσω της εκπαίδευσης την εξοικείωση με τα εικαστικά και την αισθητική καλλιέργεια μέσα από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις. Κατάρτισε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα για το 2016, με βάση τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

-τη διαχείριση της Συλλογής Κατσίγρα, μέσα από πρωτότυπες παραγωγές, συμπαραγωγές, κλπ

-την παρουσίαση εκθέσεων με ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον που είναι άλλοτε πρωτότυπες παραγωγές, συμπαραγωγές ή διάχυση από φορείς και μουσεία της Ελλάδας.

-την ουσιαστική συνεργασία και δικτύωση με άλλους πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας της πόλης της Λάρισας αλλά και με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

-τη χρήση των εφαρμογών του web3 και της πλέον εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς επικοινωνίας.

-την εφαρμογή πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για διάφορες κοινωνικές ομάδες (παιδιά-ενήλικες, κλπ) καθώς και οργανωμένες ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις αλλά και τη Μόνιμη Συλλογή Κατσίγρα.

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Ανανέωση της μόνιμης Συλλογής μετά το τέλος της έκθεσης Τριανταφυλλίδη, (σε χρονολογική σειρά).

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ

Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους έχει προγραμματιστεί να φιλοξενηθούν οι παρακάτω εκθέσεις:

Ιανουάριος -Φεβρουάριος

Santiago Calatrava «Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν» 

Συνδιοργάνωση με Μουσείο Μπενάκη

Μάρτιος-Μάιος

Έκθεση «Δημήτρης Κατσικογιάννης: στα βήματα του ανατρεπτικού εικαστικού»

Τα έργα της έκθεσης θα είναι από τη Συλλογή Κατσίγρα, το Μουσείο «Δημήτρη & Λέγκως Κατσικογιάννη» στα Τρίκαλα καθώς και από ιδιωτικές Συλλογές. 

Επιμέλεια: Στέλλα Μουζακιώτου

Μαϊος-Σεπτέμβριος

Έκθεση «ΤΟΠΙΟ»- (Συνεργασία με το Μουσείο Α.Κ. Δάμτσα Δήμου Βόλου)

Έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς ημέρας Μουσείων (18 Μαϊου). Φέτος  το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» 

Επιμέλεια: Χρύσα Δραντάκη

Οκτώβριος-Δεκέμβριος

Έκθεση Συλλογής Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης 

Επιμέλεια: Αθηνά Σχινά

Δεκέμβριος-Φεβρουάριος 2017

Έκθεση Γιολδάση (σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Καρδίτσας)

ΑΙΘΡΙΟ 1ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ

Στον εκθεσιακό χώρο του αιθρίου του 1ου ορόφου έχει προγραμματιστεί να φιλοξενηθούν οι παρακάτω εκθέσεις:

Ιανουάριος-Φεβρουάριος

«Το ψηφιδωτό ως σύγχρονη τέχνη» 

Ομαδική διεθνής έκθεση 46 καλλιτεχνών από διάφορες χώρες εκ των οποίων οι 9 από την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Edda Mally

Μάρτιος-Απρίλιος

«Μόνον εσέ, Ρωτόκριτε: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου», 

Ομαδική έκθεση με τη συμμετοχή 48 καλλιτεχνών.

 Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Απρίλιος-Μάιος

Έκθεση Υδατογραφιών

Ομαδική διεθνής έκθεση Υδατογραφιών με συμμετοχή 48 καλλιτεχνών

Επιμέλεια: Πολίτης Γιώργος

Μάιος-Σεπτέμβριος

Έκθεση των μαθητών του Ελεύθερου Εργαστηρίου της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ

Οκτώβριος

Ατομική έκθεση της Γεωργίας Μπλιάτσου με τίτλο «Πρόσωπα της Λάρισας»

Νοέμβριος

Ατομική έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου 

Δεκέμβριος

Ατομική έκθεση του Κώστα Κομνηνού

ΑΙΘΡΙΟ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

Μάρτιος

Έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά (www.kotsanas.com)

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ & ΦΟΥΑΓΙΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ

Φεβρουάριος-Μάρτιος

-Έξι εικαστικοί και μία χορογράφος-σκηνοθέτης σε μία δια-καλλιτεχνική παρουσίαση με τον τίτλο HOME-Εστία

-Φιλοξενία του 2ου Αφιερώματος στον Κορεάτικο Κινηματογράφο, στο πλαίσιο του 8ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας , την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου με προβολές ταινιών που παραχωρήθηκαν από την Πρεσβεία της Κορέας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 

(επετειακό 30 χρόνων λειτουργίας των Εργαστηρίων)

Φεβρουάριος

-Έκθεση των εργαστηρίων σε συνεργασία με το ΔΗΘΕΚΕΛ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ», με αφορμή την παράσταση «Τα ψηλά βουνά» του Ζ. Παπαντωνίου, στο Μύλο του Παπά

Μάιος

Έκθεση στο φουαγιέ της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ με έργα των εργαστηρίων (αρχές Μάιου)