Αφησαν δύο λευκά περιστέρια στον ουρανό και έστειλαν έτσι το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθαι» και της ιερής εκεχειρίας στα πέρατα της Οικουμένης. Μέλη αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων από τη Λάρισα και τα Γρεβενά αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα πρότυπα της αρχαίας διοργάνωσης στο γήπεδο της Ολυμπιάδας Λάρισας. Αφετηρία τους ήταν το «βουνό των 12 θεών» και οι πανανθρώπινες αξίες που εξέπεμπε, μία από τις οποίες είναι το αθλητικό πνεύμα, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν προς τιμήν του Ολύμπιου Δία στην αρχαία Ολυμπία.

«Ηταν μια γιορτή διαφορετική, με όλο το τελετουργικό των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεκινήσαμε από την κορυφή του Ολύμπου, το Πάνθεον, τον σημερινό Μύτικα, σημείο συνάντησης των θεών και? θέατρο των θυελλωδών συζητήσεών τους», αναφέρει στο «Εθνος» ο Γιώργος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Ελασσόνας και ομοσπονδιακός προπονητής στην πάλη των ανδρών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ανάβαση στον Ολυμπο από τα Καλύβια Ελασσόνας, ενώ στην ομάδα των ορειβατών συμμετείχαν και επτά πιλότοι μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Μικροί και μεγάλοι ακολούθησαν μια σχετικά πιο εύκολη διαδρομή από τη θέση Γούρνα και έπειτα από πεζοπορία τριών ωρών πάτησαν στην κορυφή. Το απόγευμα έγιναν οι αθλητικοί αγώνες στο γήπεδο της Ολυμπιάδας Λάρισας με όλο το αρχαίο τελετουργικό. Προηγήθηκε η πομπή των συντελεστών με τυμπανιστή, κήρυκα, ιέρειες και ελλανοδίκες, οι σημερινοί κριτές. Ολοι ήταν ντυμένοι με πιστά αντίγραφα αρχαίων ενδυμασιών, όπως και οι αθλητές, ενώ υπήρχαν και μερικοί οπλίτες με αρχαία πολεμική ένδυση και οπλισμό.

Αναγκαία η ειρήνη

«Κάποιοι μπορεί να είπαν ότι είμαστε γραφικοί, κάποιοι άλλοι να χαρακτήρισαν όλο αυτό κιτς, όμως δεν μας πτόησε τίποτα. Θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα του ?ευ αγωνίζεσθαι? και να πούμε ότι η ειρήνη είναι αναγκαία. Στην αρχαιότητα όταν γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σταματούσαν οι εχθροπραξίες, σήμερα γίνονται αγώνες και ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές εστίες συρράξεων σε όλο τον κόσμο», λέει ο κ. Τριανταφύλλου.

Ο κήρυκας πέρασε από τους δρόμους της Ολυμπιάδας και φώναζε, κρατώντας στο χέρι ένα αντίγραφο του αρχαίου κηρυκείου, ότι έγινε εκεχειρία και ότι αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας. Η τελετή έναρξης άνοιξε με μια μελωδία αυλού από τον μουσικό Γιώργο Αμαραντίδη και την απαγγελία του Ολυμπιακού Υμνου από μια κοπέλα που ήταν η πρωθιέρεια. Ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και της Βραζιλίας, οι ορκωμοσίες αθλητών και ελλανοδίκων και όλοι μαζί στάθηκαν δίπλα στον βωμό που έκαιγε η φλόγα.

Στο αγωνιστικό μέρος έγιναν αγώνες ενηλίκων σε δρόμο σταδίου, δρόμο διαύλου, πάλη, δισκοβολία, ακόντιο, άλμα εις μήκος, καθώς και αγώνες παίδων στον δρόμο σταδίου. Οι περίπου τριάντα αθλητές ήταν ντυμένοι με ένα αρχαιοπρεπές «σορτσάκι», ενώ οι θεατές δεν σταμάτησαν να χειροκροτούν, να εμψυχώνουν και στο τέλος να αποθεώνουν τους νικητές. Οι αγώνες δεν είχαν έπαθλο, μόνο αναμνηστικά ενθύμια, είχαν όμως πείσμα, θέληση για τη νίκη και πάθος για την επικράτηση. Ειδικά τα παιδιά, μέλη αθλητικών συλλόγων, προπονήθηκαν σκληρά και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Οι ενήλικες το είδαν σαν μια ευκαιρία να κάνουν προπόνηση και να ετοιμαστούν για τις επίσημες διοργανώσεις.

«Ηταν μια γιορτή που όλοι χάρηκαν. Εγινε για τρίτη φορά, καθώς είχαν προηγηθεί ανάλογες εκδηλώσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου, αλλά φέτος η διοργάνωση ήταν πιο διευρυμένη και συμμετείχαν περισσότεροι σύλλογοι και φορείς, καθώς και πολύς κόσμος», σημειώνει ο κ. Τριανταφύλλου. Τους ιδιότυπους Ολυμπιακούς Αγώνες διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων του Ολύμπου, ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελασσόνας, το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Ελασσόνας, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με έξι συλλόγους της περιοχής.

Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι του 2020 και δεσμεύτηκαν ότι θα ετοιμάσουν κάτι περισσότερο εντυπωσιακό ταυτόχρονα με την Τελετή Εναρξης των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Τόκιο.

ΕΘΝΟΣ (ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ)