Δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε άγνωστο, στο νομό Λάρισας, το φαινόμενο της μόλυνσης που προκαλούν στο περιβάλλον τα τυροκομικά λύματα. Οι ρύποι είναι ως επί το πλείστον επιφανειακοί και συνήθως μολύνουν ποτάμια, αλλά ετούτο που εντοπίστηκε στην Νέα Λεύκη του Δήμου Κιλελέρ είναι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα καταστροφικό.

Η τυροκομική μονάδα των αδερφών Νούσια (Βασιλίτσα - Γεώργιος & Απόστολος ΝΟΥΣΙΑΣ Ο.Ε), προχώρησε ευθέως στη ρύπανση του υπεδάφους, κατασκευάζοντας συγκεκριμένο μηχανισμό, με ειδική γεώτρηση δεκάδων μέτρων, διοχετεύοντας τα λύματα του τυροκομείου στον υδροφόρο ορίζοντα!

Ουδόλως νοιάστηκαν οι ιδιοκτήτες της μονάδας για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η όλη μεθόδευση απόρριψης των λυμάτων αποκαλύφθηκε -μέρες πριν βγει στην δημοσιότητα- όταν άρχισε ξαφνικά  να εμφανίζεται τυρόγαλο σε πομόνες αγροτών της περιοχής! Αργότερα, λόγω των ασυνήθιστων βροχοπτώσεων, το σύστημα δεν άντεξε και λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού «τίναξε» προς τα πάνω με το τυρόγαλο να αναβλύζει σε ξένα χωράφια!..

Μα η συγκεκριμένη επιχείρηση διαθέτει Βιολογικό καθαρισμό! Ε, και; Οι περισσότερες των μονάδων του είδους διαθέτουν μεν «Βιολογικό» αλλά η λειτουργία του, λόγω κόστους, είναι από ελάχιστη έως εικονική και ουσιαστικά τον χρησιμοποιούν για άλλοθι διοχετεύοντας τους ρύπους των τυροκομείων τους στο περιβάλλον.

Και μέσα σε αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση η πολιτεία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εν προκειμένω που έχει και την ευθύνη των ελέγχων, τι κάνει;

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει, αλλά προληπτικά συνεισφέρει το ελάχιστο. Διότι αν έκανε σωστά την δουλειά της θα είχε προλάβει το κακό που συνέβη στην περιοχή του Κιλελέρ και μαζί όσα άλλα τερατώδη ακούγονται ότι συμβαίνουν σε άλλο Δήμο του νομού Λάρισας όπου εδρεύουν πολλά τυροκομεία.

Τουλάχιστον στην περίπτωση της Νέας Λεύκης ευαισθητοποιήθηκε ο εισαγγελέας και κάποιοι που νομίζουν ότι , ακόμη και σήμερα, μπορούν να βγάζουν λεφτά φαρμακώνοντας τον κόσμο, θα λογοδοτήσουν.

Ας ευχηθούμε, τέλος, η όλη υπόθεση να έχει και διδακτικό χαρακτήρα επιφέροντας τις ευεργετικές συνέπειες της "συμμόρφωσης" για τους πάσης φύσεως τοπικούς "βρωμιάρηδες" έναντι του περιβάλλοντος.

Κώστας Τόλης