Ολοκληρώθηκε η επιχείριση διάσωσης του ορειβάτη από την Τσεχία, ο οποίος νωρίς το απόγευμα, έπεσε σε χαράδρα, στην περιοχή Κακκόσκαλα Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.700 μέτρων και τραυματίστηκε βαριά. Ελικόπτερο Super Puma τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή.
Νωρίτερα, τέσσερις διασώστες, ανάμεσά τους και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κατάφεραν κάτω από δύσκολες συνθήκες να προσεγγίσουν το σημείο του ατυχήματος και στη συνέχεια μετέφεραν τον ορειβάτη σε απόσταση 500 περίπου μέτρων και τον επιβίβασαν στο ελικόπτερο το οποίο είχε απογειωθεί από τη Λήμνο.
Ο άτυχος ορειβάτης, που επιχείρησε να σκαρφαλώσει στο βουνό μόνος του, έπεσε στη χαράδρα και τραυματίστηκε, αλλά κατάφερε μέσω κινητού τηλεφώνου να ειδοποιήσει το προξενείο της Τσεχίας στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να οργανωθεί έγκαιρα η επιχείρηση διάσωσης.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, τα μέλη της Ομάδας ενημερώθηκαν για το περιστατικό από το προξενείο της Τσεχίας, με το οποίο επικοινώνησε, μέσω κινητού τηλεφώνου, ο ορειβάτης από το σημείο της πτώσης και άμεσα υπήρξε κινητοποίηση.
Ο άντρας εντοπίστηκε περίπου δύο ώρες αργότερα από τους διαχειριστές του καταφυγίου Κάκαλος, σοβαρά τραυματισμένος, και για τη διακομιδή του έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή ελικοπτέρου Super Puma, το οποίο απογειώθηκε από τη Λήμνο.
Ταυτόχρονα, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που βρίσκονταν ήδη στον Όλυμπο, έχουν ξεκινήσει και οδεύουν στο σημείο του ατυχήματος, για να υποστηρίξουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού του ορειβάτη, ενώ σπεύδουν και στελέχη της ΕΜΑΚ.
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ