Ομόφωνα ενέκρινε το απόγευμα της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας την πρόταση της δημοτικής αρχής για ένταξη της Λάρισας στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για εγκατάσταση προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι δομές σε Τρίκαλα και Βόλο και να μειωθούν τα άτομα που φιλοξενούνται στο Κουτσόχερο από χίλια και πλέον που είναι σήμερα, σε 500, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ωστόσο ότι η συνεργασία του Δήμου θα είναι μόνο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, χωρίς να εμπλέκονται στο πρόγραμμα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε μια τέτοια σύμβαση ώστε ο αριθμός των προσφύγων να είναι σε επίπεδο διαχειρίσιμο», είπε ο κ. Καλογιάννης, προσδιορίζοντας το στόχο του Δήμου σε 70 διαμερίσματα, στο καθένα από τα οποία θα φιλοξενούνται 5 με 6 άτομα, ενώ η σύμβαση προβλέπεται ότι θα είναι για ένα χρόνο, ως το τέλος του 2018.

Παράλληλα ο κ. Καλογιάννης σημείωσε πως ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για αντισταθμιστικά οφέλη από αυτό το πρόγραμμα, καθώς προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι του Κουτσόχερου να μπουν σε διαμερίσματα και στη συνέχεια να πάνε στον προορισμό τους, ενώ έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Μαμάκου η σύμβαση όταν λάβει την τελική της μορφή, να εγκριθεί εκ νέου από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

«Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα από μια τέτοια εξέλιξη», τόνισε η Ρένα Καραλαριώτου, διερωτώμενη τι θα κάνει ο Δήμος με τους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί σε διαμερίσματα, σε περίπτωση που λήξει η σύμβαση.

Περαιτέρω διευκρινήσεις για το πρόγραμμα ζήτησε ο κ. Μαμάκος.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ενταχθούν στον ιστό της πόλης» σημείωσε ο Έκτορας Νασιώκας, ενώ τόνισε πως η πόλη θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα.

Θετικός υπό προϋποθέσεις εμφανίστηκε ο Ντίνος Διαμάντος.

«Δεν έχουμε αντίρρηση να αναλάβει το πρόγραμμα ο Δήμος», τόνισε ο Πέτρος Κρίκης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε παράπονα που έχουν εκφραστεί στη δομή του Κουτσόχερου πως δεν καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του φαγητού.

postlarissa.gr