Η Πανσέληνος του Αυγούστου, ή αλλιώς Φεγγάρι του Οξύρρυγχου και Φεγγάρι της Μουρούνας, κορυφώνεται για φέτος τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Θεωρείται η μεγαλύτερη και ομορφότερη πανσέληνος του έτους, ενώ η επόμενη πέφτει στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το όνομα "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου" και "Φεγγάρι της Μουρούνας" το έλαβε από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, καθώς τότε ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι. Στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν χωριζόταν σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους.

Τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Και φέτος η Πανσέληνος του Αυγούστου αναμένεται να γίνει πόλος έλξης και ένας καλός λόγος να κοιτάξουμε τον ουρανό όταν νυχτώσει, αφού οι εικόνες που προσφέρει είναι μαγευτικές και μοναδικές.

Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα 

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Για το 2020, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος.​

"Τα Αγάλματα Περιμένουν" στο Κάστρο της Μελιβοίας 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την Πανσέληνο Αυγούστου 2020.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και ώρα 21.00, σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο και τον Δήμο Αγιάς, θεατρική παράσταση στο Κάστρο Μελιβοίας στη Βελίκα Αγιάς, με το έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Τα Αγάλματα Περιμένουν» σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού.

Η παράσταση που θα απολαύσουμε κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, πραγματεύεται το ερώτημα «τι θα σώζαμε σήμερα σε περίοδο κινδύνου;» και είναι εμπνευσμένη από την επιχείρηση απόκρυψης των αρχαιοτήτων όλων των Μουσείων της χώρας το 1940.

Ο Δήμος Αγιάς θα διαθέσει λεωφορείο για τα άτομα που χρειάζονται διευκόλυνση στη μετακίνησή τους, με ώρα αναχώρησης 19.30 από τη θέση Πλατάνια Βελίκας.

Είσοδος για το κοινό δωρεάν.

Λόγω εφαρμογής των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας, ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα γραφεία του Θεσσαλικού Θεάτρου (τηλ. 2410 621209 και 2410 624086).

Λάρισα: Στον κήπο της Δημοτικής Πινακοθήκης με jazz μουσική

Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, με το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, ο κήπος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας μεταμορφώνεται και σας καλεί να απολαύσουμε παρέα μια από τις πιο όμορφες βραδιές του καλοκαιριού.

Το ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο bar του Playhouse Atelier φτιάχνει περίτεχνα, δροσιστικά και γευστικά cocktails, υπό τους ήχους ζωντάνης jazz μουσικής με πιάνο από τον Πέτρο Παλάσκα και σαξόφωνο από τον Βασίλη Νίκου.

Ζήστε μοναδικά και διαφορετικά την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στην πόλη στον ειδικά διαμορφωμένο κήπο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισα.

Ώρα Έναρξης: 21:00