Παρατείνεται η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού μέχρι την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στο αίθριο του 1ου ορόφου. Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Απελευθέρωση της πόλης από τις κατοχικές δυνάμεις, παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας.
Πρόκειται για περιοδεύουσα έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.
Η ενδελεχής έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος η οποία διήρκεσε πέντε έτη, οδήγησε στην συγκέντρωση 24 προσωπικών ιστοριών αντρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, που πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής. Πολύ νέοι οι περισσότεροι, πρόσφατα ξεσπιτωμένοι από το διωγμό, συχνά μόνοι και ορφανεμένοι, βρήκαν μια νέα, δυναμική οικογένεια στα βουνά και υπηρέτησαν τον ένοπλο αγώνα με πολλούς τρόπους, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Χρίστηκαν συναγωνιστές, υπέρτατος τίτλος τιμής ανάμεσα στους μαχητές της ελεύθερης Ελλάδας και πολέμησαν ως ίσοι μεταξύ ίσων. Ενώ η μνημόνευση και απόδοση τιμής στους Εβραίους αγωνιστές, είναι το κύριο μέλημα, με την έκθεση αυτή το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος τιμά στο πρόσωπό τους, όλους τους Έλληνες που πολέμησαν τον κατακτητή, με το όραμα της ελευθερίας και ενός καλύτερου κόσμου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμός και άλλο σχετικό υλικό. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, ενώ ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε με βάση το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε, μια ταινία ντοκιμαντέρ, που διερευνά με τον εναργή τρόπο της κινούμενης εικόνας το θέμα της περιοδικής αυτής έκθεσης, μέσα από τους ανθρώπους, τον τόπο και το χρόνο, και θα βρίσκεται σε συνεχή προβολή στο χώρο της.
Στην έκθεση υλοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 – 14:00, 18:00 – 21:00
Είσοδος ελεύθερη.