Τη συνέχεια προηγούμενων αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση με το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1» κατέδειξε στην παρέμβασή του το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιούλη ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.
Τόνισε ότι έρχεται να εμβαθύνει τις αντιδραστικές, για το λαό, προσαρμογές στην Τοπική Διοίκηση, ως βραχίονα του αστικού κράτους, προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάκαμψης και να υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο απαρέγκλιτα τις κεντρικές πολιτικές επιλογές για την εξυπηρέτηση των αναγκών κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, συνδράμοντας λόγω και της αμεσότητάς της στο λαό και στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.
«Και ακριβώς αυτόν τον πιο αντιδραστικό αντιλαϊκό στόχο προσπαθούν να κρύψουν συνειδητά κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αντιπαρατιθέμενα αποπροσανατολιστικά στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, κρύβοντας την πραγματική στόχευση και αυτής της "μεταρρύθμισης", αφού συμφωνούν, συμπλέουν στρατηγικά και για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στη διαδικασία αποσύνδεσης της χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος, ενώ αντίστροφα η ανταποδοτικότητα και η επιχειρηματικότητα αναδεικνύονται σε κύριες πηγές εσόδων» σημείωσε.
Ο Γ. Λαμπρούλης υπενθύμισε ότι η Τοπική Διοίκηση από καιρό αξιοποιεί το άνοιγμα του δρόμου για να καταπατηθούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και άνοιξε ο δρόμος εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών πολιτισμού και αθλητισμού των δήμων, των υπηρεσιών καθαριότητας, των παιδικών σταθμών, ενώ σήμερα, όσο μεγαλώνουν οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας, τόσο περισσότερο οι δήμοι εμπλέκονται για να παρέχουν αποσπασματικές, περιορισμένες και υποβαθμισμένες παροχές.
«Να γιατί για τους εργαζόμενους δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για το χαρακτήρα και το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, για το τι επιφυλάσσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η αποστολή, ο χαρακτήρας, η εξέλιξη του ίδιου του θεσμού της ΤΔ δεν αλλάζει αν δεν αλλάξει το ίδιο το κράτος, αν δεν αλλάξει η εξουσία. Και στα σημερινά πλαίσια δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί προς προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Γιατί η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απαιτεί την αντικατάσταση και το θεσμό της ΤΔ με νέους θεσμούς τοπικής εξουσίας, πραγματικά λαϊκούς στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας. Αυτό μένει στο λαό να το αποφασίσει» κατέληξε.