Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ (εκδ. Επίκεντρο) του Θανάση Τριανταφύλλου θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59), την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 (ώρα 8 το βράδυ).

Την παρουσίαση θα κάνουν οι:

Θωμάς Ψύρρας φιλόλογος , συγγραφέας

Ντίνος Κόκκινος, πρόεδρος  Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας

Κώστας Καραμπάτσας, πρόεδρος Ε.Μ.Ε. Λάρισας

Θανάσης Τριανταφύλλου, συγγραφέας,  τ. σχολικός σύμβουλος μαθηματικών

Συνδιοργανωτές  της βιβλιοπαρουσίασης είναι οι  εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το βιβλιοπωλείο  Αχιλλέας Καλτσάς @ Σια  Λάρισας.

Το «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ έρχεται ως συνέχεια των δύο προηγούμενων βιβλίων του συγγραφέα. Ανανεώνεται και συνεχίζεται με αυτό το ωραίο ταξίδι της «μαθηματικής» ιχνηλασίας, στον χώρο της λογοτεχνίας, κυρίως της ποίησης. Απευθύνεται και αυτό όχι μόνο σε ειδικούς αλλά στον κάθε φίλο του βιβλίου και της ανάγνωσης.

Οι 280 σελίδες του βιβλίου καλύπτονται από πρόλογο, τέσσερα κεφάλαια, και ένα επίμετρο. Τρεις έλληνες  ποιητές, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι το αντικείμενο σπουδών τους ήταν και τα μαθηματικά, και το έργο τους καλύπτουν τα τρία πρώτα  κεφάλαια του βιβλίου.

Πρόκειται για τον ποιητή Δημήτρη Γαβαλά, με πλούσια παρουσία στα γράμματα, για τον σπουδαίο ποιητή Γ. Θ. Βαφόπουλο (απεβίωσε το 1996) και για τον υπερρεαλιστή ποιητή Έκτορα Κακναβάτο που πριν εννέα χρόνια (το 2010) έφυγε και αυτός από τη ζωή. Από τους τρεις συνεχίζει να δημιουργεί, ως ο μόνος εν ζωή,  ο Δημήτρης Γαβαλάς.

Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο αργεντινό ποιητή, διηγηματογράφο, δοκιμιογράφο Χ. Λ. Μπόρχες (απεβίωσε το 1986). Δε χρειάζεται να γράψει κάποιος περισσότερα για την έντονη παρουσία και την αξία του Μπόρχες στην παγκόσμια λογοτεχνία, με τις πολλές και ποικίλες διακρίσεις που δίκαια έχει λάβει. Είναι σε όλους γνωστός ως μεγάλης εμβέλειας λογοτέχνης. Η ιχνηλασία που κάνει το «ΑΜΗΧΑΝΟ»  ΒΛΕΜΜΑ στο έργο του Μπόρχες γίνεται μέσα από εγκυρότατες μεταφράσεις.

Ο φιλόλογος-ποιητής και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος έγραψε το επίμετρο του βιβλίου. Ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ξάνθη, με  διαρκή και σημαντική παρουσία στα γράμματα και τον πολιτισμό σε όλη την ακριτική Θράκη, ευρύτερα.

Το «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ, με το στυλ γραφής του, επιχειρεί με απλό και κατανοητό τρόπο να προσφέρει, παράλληλα με τον πλούτο των πληροφοριών του, και στη δημιουργία κλίματος αναγνωστικής απόλαυσης  στους αναγνώστες και τους μελετητές του. Ο Θανάσης Μουσόπουλος στο επίμετρό του το επισημαίνει αυτό, γράφοντας ότι «η μελέτη των βιβλίων του Τριανταφύλλου επιφυλάσσει και λογοτεχνική απόλαυση».

Η σχετική βιβλιογραφία, οι πολλές 376 (τον αριθμό) υποσημειώσεις και τα σχετικά ευρετήρια ονομάτων και εννοιών που υπάρχουν στο βιβλίο το καθιστούν ένα χρήσιμο και ευχάριστο εργαλείο στην προσέγγιση της θεματολογίας του από την σκοπιά θέασής του στους στόχους τους οποίους και φιλοδοξεί να υπηρετήσει. 

Οι στόχοι αυτοί, εν πολλοίς, είναι ίδιοι με αυτούς που με επιτυχία, όπως αναγνωρίζεται,  υπηρέτησαν και τα δυο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα.  

Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι: ‘‘Επίσκεψη «μαθηματική» -και όχι μόνο- στο έργο λογοτεχνών’’. Είναι φανερό ότι με αυτήν την  επίσκεψη, όπως την καθορίζει ο παραπάνω υπότιτλος, επιχειρείται η σύζευξη των δυο κορυφαίων πτυχών της ανθρώπινης δημιουργίας και του παγκόσμιου πολιτισμού, των Μαθηματικών και της Λογοτεχνίας.

Συνεπώς, όπως έγινε και με τα δυο παλαιότερα βιβλία του συγγραφέα,και στο «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ καταβάλλεται προσπάθεια ιχνηλασίας στις λιγότερο ή και περισσότερο μυστικές ή και φανερές διαδρομές από το ένα στο άλλο (τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία) και αντιστρόφως. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να εντοπι¬στεί η όποια αλληλεπίδραση του ενός στο άλλο και η ανάδραση που προκαλούν έννοιες του ενός στη δημιουργία εννοιών και εικόνων του άλλου.

Ο τρόπος της διασύνδεσης αυτής σχολιάζεται και αναλύεται, κατά περίπτωση, με απλό και απόλυτα κατανοητό τρόπο.  Αναζητούνται, δηλαδή, οι όποιοι τους συνεκτικοί δεσμοί. Και όπως φαίνεται, και στο βιβλίο αυτό, οι δεσμοί αυτοί δεν είναι και λίγοι.

Το βιβλίο κοσμείται με ωραίο εξώφυλλο, όπως και τα δυο παλαιότερα του συγγραφέα και έρχεται ναπροστεθεί κι αυτό στις πετυχημένες προσπάθειες των δυο προηγούμενων βιβλίων του, που εμπλουτίζουν τη σχετική ελληνική βιβλιογραφία.