Την πρωτοποριακή ακόμη και για τα παγκόσμια δεδομένα συσκευή, η οποία μετρά τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα υγρά τρόφιμα, καθώς και τα επίπεδά τους στον ανθρώπινο οργανισμό παρουσίασε σήμερα ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, τονίζοντας τη σημασία της για τις μικρομεσαίες καλλιέργειες και επιχειρήσεις.
Η συσκευή, που επιτρέπει τη μέτρηση αντιοξειδωτικών με χαμηλό κόστος σε υγρά τρόφιμα, θα παρουσιαστεί και στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην Αβινιόν την ερχόμενη Άνοιξη, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς να προχωρούν σε μετρήσεις για την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων.

«Οι οινοποιοί μπορούν για παράδειγμα να μετρούν τα αντιοξειδωτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με δείγμα χυμού σταφυλιών από τους αμπελώνες τους και να επιλέγουν την καλύτερη περίοδο για συγκομιδή και οινοποίηση» ανέφερε ο κ. Κουρέτας, στεκόμενος στο κόστος, καθώς αυτό φτάνει περίπου τα 800 ευρώ όπως υπογράμμισε. «Μέχρι πρότινος χρειαζόταν πιο ακριβός εξοπλισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως μετρήσεις μπορούν να γίνουν σε χυμούς, καφέ και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά όχι προς το παρόν τουλάχιστον στο λάδι.
«Η καινοτομία αποτελεί το πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση» σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων, Πάνος Σάπκας, στεκόμενος παράλληλα στη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τοπική ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή της συσκευής και την προώθησή της στην αγορά.
thessaliatv.gr (Χρυσόστομος Τρίμμης)