Την εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων/νου Αγοραστού, η περιοχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τόσο το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας όσο και στον Αχελώο και παράλληλα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη δημιουργία μικρότερων φραγμάτων σε Σκοπιά – Παλαιοδερλί, Πύλη, Μουζάκι και Νεοχωρίτη προκειμένου να αμβλυνθεί το υδατικό πρόβλημα υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση.

Κάνοντας αναφορά στην πορεία του έργου ο κ. Αγοραστός άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντας τις πολιτικές της ευθύνες, καθώς απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως η Περιφέρεια είχε συμφωνήσει με την Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2017 στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ενώ διαφώνησε με την Κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2017 για τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, εξέλιξη που θεωρείται υπεύθυνη για τη νεότερη – αρνητική για την εξέλιξη του έργου απόφαση του ΣτΕ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο  Νικ. Τσιλιμίγκας συμφώνησε με την υλοποίηση των έργων, ο κ. Τ. Τσιαπλές σημείωσε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη μη υλοποίηση του έργου, ο κ. Δημ. Κουρέτας τόνισε την ανάγκη η Περιφέρεια να διεκδικήσει τα 4 μικρότερα φράγματα, καθώς «έχει τελειώσει η ιστορία του Αχελώου», όπως είπε, η κ. Μαρ. Μπίλλη τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθεί το έργο, όπως και ο κ. Αθ. Ακρίβος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ι. Χάιδος απάντησε στον κ. Αγοραστό λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει το έργο στη Μεσοχώρα» για να ανεβάσει τους τόνους λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «η παράταξή σας έκανε γλέντια με τα ΤΕΑ» με τον κ. Αγοραστό απαντώντας να σημειώνει πως ο κ. Χάιδος «αυτήν την περίοδο» συντάσσεται «με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Ναι στην Μεσοχώρα, όχι στην εκτροπή» τόνισε ο σύμβουλος Χρ. Γελαλής, ενώ την ανάγκη υλοποίησης του έργου της Μεσοχώρας και του Αχελώου υπογράμμισε και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος.

Στη δευτερολογία του ο κ. Αγοραστός, τονίζοντας πως «ουδέποτε υπήρξε κυβέρνηση που εξαίρεσε τον Αχελώο από τα Σχέδια Διαχείρισης» ζήτησε από το σώμα να συνταχθεί με την πρόταση για στήριξη του αιτήματος να ολοκληρωθούν τα έργα της Μεσοχώρας και του Αχελώου και παράλληλα να υλοποιηθούν τα μικρότερα φράγματα σε Πύλη, Μουζάκι, Νεοχώρι και Σκοπιά – Παλαιοδερλί, θέση που έχει διατυπώσει η Περιφέρεια και στο παρελθόν.

Πρόταση που υπερψήφισαν τελικά όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ωστόσο από την υπερψήφιση της εισήγησης Αγοραστού από τον επικεφαλής της παράταξης Νικ. Τσιλιμίγκα έσπευσαν να διαφοροποιηθούν οι σύμβουλοι της ίδιας παράταξης Δέσποινα Αράπκουλε και Γ. Ζώγας, λέγοντας «ναι στη Μεσοχώρα και όχι στον Αχελώο», ενώ άλλα μέλη της ίδιας παράταξης έσπευσαν να στηρίξουν τη θέση του κ. Τσιλιμίγκα.

Βαγγέλης Κακάρας Ελευθερία