Κλιμάκιο της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γιώργο Λαμπρούλη βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας, τον 3ο και τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρισας, με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Συναντήθηκε και μίλησε με τους πυροσβέστες, τους διοικητές Λάρισας και Θεσσαλίας, μοίρασε την επερώτηση που κατάθεσε το ΚΚΕ στη βουλή για τη νέα αντιπυρική περίοδο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου των πυροσβεστών όπου παρέλαβε το Δελτίο Τύπου του Σωματείου με αφορμή την αντιπυρική περίοδο και τα αιτήματα που θέτουν.

Στις συζητήσεις με τους πυροσβέστες αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και οξύνονται.

Όπως αυτό που έφερε το νέο νομοσχέδιο, με την κατάργηση του κανονισμού μεταθέσεων που θα οδηγήσει πυροσβέστες στο ξεσπίτωμα μέσω μεταθέσεων από το νομό Λάρισας προς διάφορες υπηρεσίες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, διαδικασία που θα αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πλέον απ’ ότι φαίνεται οι πυροσβέστες και οι οικογένειές τους.

Τα σοβαρά ζητήματα του εξοπλισμού που συνεχίζει και μετά την κρίση να αποτελεί ατομική υπόθεση του πυροσβέστη, υπηρεσίας όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε (από το 2012 φέτος πήραν ένα ζευγάρι άρβυλα εργασίας) άλλα και τα σοβαρά ζητήματα των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο νόμο Λάρισας που σήμερα φτάνουν στις 58, αλλά με την αλλαγή του οργανογράμματος τις μείωσαν κατά 32, έτσι με την αλλαγή αυτή δια «μαγείας» εξαφάνισαν τις ελλείψεις.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου του σωματείου για την φετινή αντιπυρική περίοδο, κατά τους διαγωνισμούς πρόσληψης συνολικά 2.500 εποχικών δασοπυροσβεστών για τα έτη 2019 και 2020, για το νομό Λάρισας δεν προβλέφθηκε ούτε μία θέση.

Η συζήτηση στράφηκε και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας όπου εν μέσω πανδημίας οι υπηρεσίες συνεχίζουν να είναι υποβαθμισμένες να λειτουργούν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς το κατάλληλο και εκπαιδευμένο προσωπικό, μέσα και υποδομές.

Στο κομμάτι του υλικοτεχνικού εξοπλισμού αναδείχθηκε η παλαιότητα και οι ελλείψεις σε υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές περιπολίες σε δασικές περιοχές και στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και στο δελτίο τύπου του σωματείου για την φετινή αντιπυρική περίοδο , «αιχμή του δόρατος και φέτος το καλοκαίρι για τους πυροσβέστες του νομού Λάρισας θα αποτελέσουν τα υπεραιωνόβια πυροσβεστικά οχήματα τύπου STEYER 680 Μ3, τα οποία διανύουν το 37ο έτος λειτουργίας τους.

Τα οχήματα αυτά διατηρούνται σε κίνηση στην κυριολεξία με ενέσεις, αφού για τα τρία εκ των πέντε απαρχαιωμένων οχημάτων του συγκεκριμένου τύπου υπήρξε φέτος άρνηση επισκευής τους από το 303 Π.Ε.Β του Ελληνικού Στρατού λόγω ρωγμών στο πλαίσιό τους (σασί) και τα οποία στη συνέχεια ‘’ενισχύθηκαν’’ στις ρωγμές από ιδιωτικό συνεργείο της Θεσσαλονίκης και τίθενται ήδη διαδοχικά σε κίνηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πυροσβεστών και πιθανώς και των διερχόμενων πολιτών…

Για προμήθεια δε νέων πυροσβεστικών οχημάτων ούτε φέτος δεν ακούγεται τίποτα, ενώ η διαδικασία της χορήγησης τριών υδροφόρων δασικών οχημάτων χωρητικότητας 2500 lt για το νομό Λάρισας μέσω προγράμματος Ε.Σ.Π.Α της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει κολλήσει για άλλη μία χρονιά σε γραφειοκρατικά γρανάζια.»

Τα μελή του κλιμάκιου του ΚΚΕ και ο βουλευτής εξέφρασαν την πάγια θέση του κόμματος στηρίξεις των δικαίων αιτημάτων των πυροσβεστών, απόδειξη είναι και οι δεκάδες παρεμβάσεις στη βουλή το όπως και αυτή για τη νέα αντιπυρική περίοδο του 2020.