Πιστώνονται τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου τα ποσά που αφορούν τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης (υπόλοιπα βασικής και πρασίνισμα) με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να διαβεβαιώνει για την παράδοση των σχετικών αρχείων εντός της ημέρας.

Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει πληρωμή περί το 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τα υπόλοιπα της βασικής 412.879.000 ευρώ και το πρασίνισμα 569.748.000 ευρώ.Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει πληρωμή περί το 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τα υπόλοιπα της βασικής 412.879.000 ευρώ και το πρασίνισμα 569.748.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα με την πίστωση των ενισχύσεων ξεκινάει και η αγωνία των πιστωτικών υπολοίπων, καθώς, εκτός από τη γνωστή διαδικασία των συμψηφισμών για υποχρεώσεις των δικαιούχων προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΛΓΑ, τίθεται σε εφαρμογή και το «πάγωμα» των λογαριασμών μέχρι νεωτέρας. Πρόκειται για κατευθυντήρια γραμμή των τραπεζών η οποία προβλέπει το μπλοκάρισμα λογαριασμών με πιστωτικό υπόλοιπο, όχι μόνο οφειλετών αλλά και εγγυητών σε παλιότερα δάνεια, μέχρις ότου προχωρήσει η διευθέτηση - ρύθμιση των αντίστοιχων εκκρεμοτήτων. 

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Κερδίζει πόντους η πίστωση του τσεκ ακόμα και απόγευμα Παρασκευής

Θέμα ωρών είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πίστωση της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης (υπόλοιπα βασικής και πρασίνισμα) με τις πιθανότητες για πίστωση των λογαριασμών των αγροτών ακόμα και το απόγευμα της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου να είναι αυξημένες.

Οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews λένε ότι σε επίπεδο ΟΠΕΚΕΠΕ οι έλεγχοι των καταστάσεων έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, κι αυτό που μένει είναι κατά βάση ο συντονισμός με το υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή της σχετικής απόφασης και φυσικά η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει μια πληρωμή άνω του ενός δισ. ευρώ, (περίπου όσο ήταν και η προκαταβολή) και περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τα υπόλοιπα της βασικής 412.879.000 ευρώ και το πρασίνισμα 569.748.000 ευρώ. Ακόμα αναμένεται να πιστωθούν περί τα 15 εκατ. ευρώ που αφορούν τους Νέους Γεωργούς, όπως και οι μικροενισχύσεις που αθροίζουν ποσό άνω των 250 ευρώ κατά δικαιούχο.

Με βάση τα παραπάνω αναμένεται να βρουν χρήματα στους λογαριασμούς τους και οι τακτοποιημένες, μετά τον σχετικό έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, περιπτώσεις 1.800 αγροτών που εμφανίσθηκαν αρχικά να μην πληρούν το κριτήριο του ενεργού αγρότη. Η ενίσχυση θα πληρωθεί επίσης σε 850 νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν είχε γίνει εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. 

agronews.gr