Ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Ντ. Διαμάντος, οι δημοτικοί σύμβουλοι ,Μάριος Ξηρομερίτης και Κατερίνα Ζιαζιά-Σουφλιά της παράταξης «Νέα Λάρισα», αλλά και ο Δημήτρης Μπαμπαλής, της παράταξης Καλογιάννη και στέλεχος της ΛΑΕ, απείχαν από την σημερινή ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Λάρισας.

Τους λόγους της διαμαρτυρίας τους αναφέρουν σε επιστολές που έδωσαν στη δημοσιότητα.

 Η παράταξη Διαμάντου

«Πάντα η παρουσία του Ανώτατου Πολιτειακού Θεσμού αποτελεί ύψιστη τιμή για την πόλη μας. Και υπό την έννοια αυτή καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Λάρισα για τον Πανηγυρικό Εορτασμό του Πολιούχου Αγίου μας, του Αγίου Αχιλλείου.

Δεν θα είμαστε παρόντες βέβαια- όπως και το δηλώσαμε στη δημόσια τοποθέτησή μας - στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα ανακηρυχτεί «Επίτιμος Δημότης Λάρισας» ο κος Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από ομόφωνη απόφαση των παρόντων μίας οριακής πλειοψηφίας.

Οι θέσεις μας θα είναι κενές την Κυριακή όμως, στα έδρανά μας θα είναι οι αιτιάσεις και τα ερωτήματα που απευθύναμε για λογαριασμό του Λαρισαϊκού λαού προς τον κο Προκόπη Παυλόπουλο. Αυτά που μας απέτρεψαν να ψηφίσουμε θετικά για την ανακήρυξή του και τα οποία ζητούν επιτακτικά απαντήσεις.

Είναι τα ερωτήματα που ανάγονται: Στην καταστρατήγηση των Συνταγματικών διατάξεων».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνέχιση ισχύος ενός αντισυνταγματικού και αντιλαϊκού νόμου που επιβάλει έναν "επαχθές φόρο- κατοχής" στα ακίνητα, τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο Ο ΙΔΙΟΣ κατέθεσε εμπεριστατωμένη και πλήρη νομική εισήγηση για την κατάργησή του.

Στην καταστρατήγηση αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης από την Νομοθετική (Βουλή) και Εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση) και τη μη συμμόρφωσή τους με αυτές τις αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματική μείωση των συντάξεων σε μη επιτρεπτά επίπεδα, με ειδική αναφορά στους Στρατιωτικούς. Στην κατάφωρα αντισυνταγματική υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διολίσθηση προς την de facto κατάργησή της αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας της, με την διαρκή μείωση των θεσμοθετημένων και μη απόδοση βάση των αρμοδιοτήτων της πόρων.

Στην μη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του Ελληνικού λαού για την εξασφάλιση ενός κατώτερου επιπέδου διαβίωσης όπως οι Διεθνείς Συνθήκες του ΟΗΕ ορίζουν, είναι αποδεκτές από τα κράτη και εφαρμόστηκαν στο παρελθόν για λαούς που δοκιμάζονταν από οικονομική κρίση.

Αποστέλλουμε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το κείμενο που καταθέσαμε στο ΔΣ στις 23/10/2015 κατά την ειδική συνεδρίαση του για τον επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από το Γερμανικό ζυγό.

Είναι το κείμενο που αναφέρεται αναλυτικά και επικαιροποιεί μία «νέα συμφωνία της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις άλλες χώρες της Παγκόσμιας Οικονομίας στα πλαίσια της Ιστορικής Αμοιβαιότητας (Γερμανία 1953 – Ελλάδα 2016», Αναμένουμε φυσικά από τον κο Προκόπη Παυλόπουλο να ομιλήσει επί αυτών ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γιατί «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα του το αναγνωρίσουμε» καταλήγει ο κ. Διαμάντος.

Ο Δημήτρης Μπαμπαλής

.Η διαφοροποίηση του κ. Μπαμπαλή, που θα απέχει από τη σημερινή εκδήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, αφορά στον κ. Παυλόπουλο και όχι στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ούτε συνδέεται με τη δημοτική αρχή καθότι είναι σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Απ. Καλογιάννη.

Αναλυτικότερα όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Μπαμπαλής «αυτή την Κυριακή, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης μας προγραμματίζεται η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Λαρισαίων, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μια ομόφωνη απόφαση ωστόσο με πολλές αποχές, καθεμιά με το δικό της πολιτικό νόημα. Η δική μου αποχή από τη συζήτηση και ψηφοφορία του θέματος, καθώς και η αποχή μου από την τελετή ανακήρυξης σηματοδοτεί μια πολιτική στάση απέναντι στους θεσμούς, τόσο ατομική όσο και της Λαϊκής Ενότητας, της οποίας όπως είναι γνωστό είμαι μέλος.

Οι θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος είναι σεβαστοί. Οι θεσμοί όμως υπηρετούνται από ανθρώπους με συγκεκριμένη πολιτική στάση και επάρκεια.

Ο κ. Παυλόπουλος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που στη σύντομη ως τώρα θητεία του δεν κατάφερε σε αρκετές και σοβαρές περιπτώσεις να υπηρετήσει το θεσμικό του ρόλο: Είναι ο ΠτΔ που είδε να πετιέται στα σκουπίδια το συντριπτικό αποτέλεσμα ενός δεσμευτικού για την Κυβέρνηση δημοψηφίσματος και δεν αντέδρασε.

Είναι ο ΠτΔ που καθ’ ομολογία του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε μαζί του εξωθεσμικές συναντήσεις για την αποτροπή εφαρμογής τη βούλησης του ελληνικού λαού από την Κυβέρνηση. Είναι ο ΠτΔ που υπερέβη όλα τα Συνταγματικά όρια για να εξυπηρετήσει την αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2015 ώστε να μην υπάρχει χρόνος προετοιμασίας για κανένα άλλο κόμμα πλην του κυβερνώντος.

Είναι ο ΠτΔ που αναμένεται να γίνει ο εγγυητής της συνταγματικής εκτροπής που δρομολογείται με τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». Πρόκειται για την κατάργηση ουσιαστικά της Βουλής και την εκχώρηση του δικαιώματος μείωσης μισθών και συντάξεων στην Κυβέρνηση, χωρίς την έγκρισή της και μάλιστα χωρίς κανένα χρονικό όριο, στο διηνεκές.

Είναι σε τελική ανάλυση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επιτρέπει την κατάργηση της Δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε. Ελπίζω σύντομα ο κ. Παυλόπουλος να κατανοήσει τον θεσμικό του ρόλο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προάσπιση της Δημοκρατίας. Σε αντίθετη περίπτωση ο τελικός πραγματικός εγγυητής της Δημοκρατίας, ο Λαός θα πάρει σύντομα την υπόθεση στα χέρια του. Ο Λαός είναι σε τελική ανάλυση ο ύψιστος θεσμός» καταλήγει ο κ. Μπαμπαλής.