Η δυνατότητα πρόσβασης των μεταναστριών και προσφύγων στην εκπαίδευση και την απασχόληση μέσω της εμπλοκής των ενδιαφερόμενων φορέων (συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών), αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση των προκλήσεων της ανεργίας και των προκαταλήψεων λόγω φύλου ή/και εθνικότητας.

 

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ συμμετέχει στη σύμπραξη του έργου Igma-Femina με στόχο την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας μέσω της συμβουλευτικής. Η μεθοδολογία IGMA που θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα αναπτύχθηκε εξαρχής με έμφαση στις ανάγκες των ανειδίκευτων μεταναστών, ενώ στο εν λόγω έργο η έμφαση μεταφέρεται στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των μεταναστριών και προσφύγων. Η συγκεκριμένη ομάδα χρειάζεται πρόσθετες υπηρεσίες, καθώς εμπίπτουν θέματα (αναπαραγωγικής) υγείας, ψυχολογικής υποστήριξης και φροντίδας των παιδιών. Το έργο igma-femina θα χαρτογραφήσει όλες τις οργανώσεις που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να τους συμπεριλάβει στα δίκτυα των ενδιαφερομένων φορέων. Τέλος, σε επίπεδο Ε.Ε. θα αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές ως μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στις πολιτικές για τη μετανάστευση / ένταξη εστιάζοντας στη διάσταση του φύλου. 

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, στην οποία συμμετείχε ο εκπαιδευτικός οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιήθηκε στην Ουψάλα της Σουηδίας στις 12-13 Δεκέμβρη. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, 7 οργανισμοί εκπροσωπώντας πέντε χώρες (Σουηδία, Αγγλία, Ουκρανία, Ολλανδία και Ελλάδα) συζήτησαν επί θεμάτων σχετικά με την  επαγγελματική ανάπτυξη του προσωπικού φορέων και οργανισμών που εργάζονται ως Σύμβουλοι για τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και απασχόληση μεταναστριών και προσφύγων. Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν σχετικές πρακτικές και συστήματα που υιοθετούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανταλλάχθηκαν ιδέες και προτάσεις προκειμένου να σχεδιαστούν με ακρίβεια  τα επόμενα στάδια του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, Παλαιολόγου 19, Λάρισα, τηλ. 2410554026, κ. Αναστασοπούλου (email: anastasopoulou@dimitra.gr).