Πολλή συζήτηση έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια για την απουσία ΜΕΘ παίδων από την Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και ειδικότερα τη Λάρισα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της.
Σε όλη την Ελλάδα, μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη λειτουργούν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για παιδιά και τα επιχειρήματα για τη δημιουργία μιας τέτοιας ΜΕΘ και στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, επαναδιατυπώνονται-και εύλογα- κάθε φορά που κάποιο παιδί τραυματίζεται σοβαρά και κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία του σε ΜΕΘ. Υπάρχει και η άποψη ότι τόσο ο αριθμός των περιστατικών ανα έτος, όσο και ο πληθυσμός που καλύπτει το ΠΓΝΛ δεν δικαιολογούν την ίδρυση ΜΕΘ παίδων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο διοικητής των νοσκοκομείων Λάρισας Παναγιώτης Νάνος ανακοίνωσε ότι σε αυτή τη φάση το ΠΓΝΛ διερευνά και μεθοδεύει την ίδρυση ΜΕΘ παίδων, αλλά όχι μόνο αυτό:
«Αυτή την περίοδο συλλέγουμε στοιχεία, ώστε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη προτάση για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην παιδιατρική. Ήδη, η παιδοχειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο λειτουργεί πολύ καλά, όπως και η παιδιατρική στο Πανεπιστημιακό. Εκεί, όμως, που δεν υπάρχει η υποδομή για να λειτουργήσουμε όπως θα θέλαμε είναι στα χειρουργεία βρεφών και νεογνών. Δεν υπάρχει ειδικός παιδοαναισθησιολόγος, ούτε ΜΕΘ για την μετέπειτα νοσηλεία. Έχουν γίνει στο Πανεπιστημιακό εκτάκτως χειρουργεία νεογνών των οποίων η ζωή κινδύνευε άμεσα και ήταν αδύνατη η μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη. Έγιναν με τη συνδρομή παιδοαναισθησιολόγου που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη. Άτυπα λειτουργεί και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για παιδιά, όμως απέχουμε πολύ από αυτό που και τυπικά θα χαρακτηριζόταν ως ΜΑΦ. Θέλουμε και χειρουργεία να μπορούν να γίνονται σε βρέφη και νεογνά και να λειτουργήσει ΜΕΘ παίδων. Δεν θα είχε νόημα να έχουμε ΜΕΘ που απλά θα φιλοξενεί παιδιά που έρχονται από αλλού. Προσπαθούμε να κάνουμε μια προτάση που θα συνδυάζει όλα τα παραπάνω, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2018.»

ert.gr