Πρόταση για εξαγορά του Εργοστασίου Ζαχάρεως στη Λάρισα υπέβαλε επισήμως , σύμφωνα με πληροφορίες, βρετανική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Η πρόταση αφορά και την εξαγορά της μητρικής εταιρείας όπως και των θυγατρικών αυτής μεταξύ των οποίων είναι και η μονάδα της Λάρισας.

Ως γνωστόν, η πώληση έχει ήδη αποφασιστεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), προκειμένου να μειωθεί ο πολύ υψηλός τραπεζικός δανεισμός που έχει η επιχείρηση.

Εάν προχωρήσουν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, μεταξύ του εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, που ήταν και ο βασικός μέτοχος της ΕΒΖ και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι η πιστώτρια τράπεζα της Βιομηχανίας, τότε μένει να δούμε εάν αυτή τη φορά, θα υπάρξει θετικότερη διάθεση ως προς το αίτημα για κούρεμα που θα τεθεί από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή και το οποίο είχε απορριφθεί από την Πειραιώς στους δύο διαγωνισμούς πώλησης της ΕΒΖ που έγιναν στο διάστημα 2011-2013.

Σήμερα τα δάνεια της ΕΒΖ ανέρχονται στο πολύ υψηλό ποσό των περίπου 163 εκατ ευρώ και ως γνωστόν η επιχείρηση "παράγει" τα τελευταία χρόνια ζημίες και μάλιστα μεγάλες, με αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα (Δεκέμβριο 2015), ενώ ο κύκλος εργασιών της στην εταιρική χρήση 2015-2016, με βάση τα εξαμηνιαία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, πιθανότατα θα είναι χαμηλότερος από τα δάνειά της.

Προβλήματα με τις οφειλές προς τους παραγωγούς, καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων, δύσκολο γενικά διαχειρίσιμο κλίμα για την εταιρεία που έχει μπροστά της την απελευθέρωση της αγοράς ζάχαρης, την οποία ουδείς γνωρίζει πώς και αν μπορεί να διαχειριστεί.

Λ.Ε.