Συνεχίζεται ο κύκλος προβολών ντοκιμαντέρ που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, στα πλαίσια των κοινών τους δράσεων.

Αυτήν την εβδομάδα, ημέρα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στις 8μμ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων», το οποίο πραγματοποιήθηκε με αφορμή το μάθημα «Κοινωνικός Αποκλεισμός» που διδάσκουν αποκλεισμένοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνδέοντας το ίδιο το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο “Χατζηγιάννειο” Πνευματικό Κέντρο και η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το δημιουργό.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Η αναφορά στο Λόγο των Αποκλεισμένων σχετίζεται με την απουσία αυτού του Λόγου από τον χώρο του Πανεπιστημίου,  έναν χώρο όπου επικρατεί ο επιστημονικός Μονόλογος, ο Λόγος των Ειδικών, ο οποίος εδώ και αιώνες αναπαράγεται μονοδιάστατα σε πολλούς κλάδους, ιδιαίτερα δε στους κλάδους της Υγείας, της Ψυχολογίας, της Ψυχιατρικής, της Κοινωνιολογίας και γενικότερα των Κοινωνικών Επιστημών..

Ο Κώστας Μπαϊρακτάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο ΑΠΘ, παραχώρησε την παράδοση του μάθηματός του «Κοινωνικός Αποκλεισμός» σε ομάδες αποκλεισμένων, όπως άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, κρατουμένους των φυλακών Διαβατών, ανάπηρους,  πρώην χρήστες ουσιών, άνεργους και μετανάστες. 

Το ντοκιμαντέρ «O Λόγος των Αποκλεισμένων» κατέγραψε επί 10 μήνες τις κοινές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή το μάθημα αυτό που διδάσκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό, συνδέοντας το ίδιο το Πανεπιστήμιο  με την κοινωνία. Μέσα από αυτήν την νέα εμπειρία αναδεικνύεται η  κοινωνική χρησιμότητα του Πανεπιστημίου και  ακυρώνεται η αγοραία αντίληψη γι΄ αυτό.