Ένα ακόμη οδικό της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης εισέρχεται σε φάση βελτίωσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης για την ανακατασκευή του τμήματος από ισόπεδο κόμβο της Καράγιωργα έως τον αντίστοιχο του Συκουρίου.

Πρόκειται για αρτηρία συνολικού μήκους 1,5 χλμ με παράπλευρο οδικό δίκτυο καθώς και δυο κόμβους.

Η συγκεκριμένη μελέτη, σε συνδυασμό με τη εκπόνηση της μελέτης που είναι σε εξέλιξη και αφορά το οδικό τμήμα από την 110 Π.Μ. ως την Καράγιωργα, έρχεται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και προγραμματισμό της Περιφέρειας για την ουσιαστική αναβάθμιση της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συντήρηση για το οδικό τμήμα από τον κόμβο Καράγιωργα έως τον κόμβο Συκουρίου ανήκει στο Δήμο Λαρισαίων, αλλά για τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιτάχυνε τις διαδικασίες σύνταξης μελέτης, ώστε να ακολουθήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας προς χρηματοδότηση.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Υπογράψαμε σήμερα μια σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης που βελτιώνει άλλο ένα κομμάτι της Λεωφόρου Καραμανλή από το ύψος του κυκλικού κόμβου της Καράγιωργα μέχρι το ύψος της διασταύρωσης Συκουρίου.

Πρόκειται να κατασκευαστούν άλλοι δυο κυκλικοί κόμβοι ώστε να διευκολύνουμε τη μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τη διακίνηση των προϊόντων. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανακατασκευή της Λεωφόρου Καραμανλή στα οδικά τμήματα από την είσοδο της 110 ΠΜ έως την οδός Βόλου και από 403 ΠΕΒ έως τον ισόπεδο κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.

Η συντήρηση της οδικής αρτηρίας της Λεωφόρου Καραμανλή  και μέχρι το Κουλούρι εντάσσεται στην ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων. Όταν αναλάβαμε το 2011 είχαμε διαπιστώσει ότι οι δημοτικές αρχές δε διέθεταν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να προχωρήσουν σε ένα τόσο σημαντικό οδικό έργο για τη Λάρισα όπως είναι η ανακατασκευή της Λεωφόρου Καραμανλή.

Γι’ αυτό σε συνεννόηση με το Δήμο Λαρισαίων προχωρήσαμε σε επικαιροποίηση της μελέτης και εμείς το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ σε ένα ειδικό πρόγραμμα, σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε.

Προχωρήσαμε και τις επόμενες μελέτες συγχρονίζοντας τες με την εποχή μας.

Προκειμένου να δημιουργήσουμε ασφαλείς συνθήκες για τους συμπολίτες μας, μειώνοντας τα ατυχήματα, καθώς βλέπεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα παρατηρούνται μέσα στις πόλεις και πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα».

Η υπό ανάθεση μελέτη χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δ. Λαρισαίων της ΠΕ Λάρισας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποτελεί συνέχεια της ολοκληρωμένης εργολαβίας με τίτλο «Κατασκευή Λεωφόρου Καραμανλή Λάρισας (παλαιά Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης από την οδό Διγενή μέχρι την οδό Βαρδουσίων)» και των υπό κατασκευή εργολαβιών με τίτλους: α) «Λεωφόρος Καραμανλή: Κατασκευή Οδικού Τμήματος από Ι/Κ Βόλου έως Ι/Κ Αγιάς και β) «Λεωφόρος Καραμανλή: Κατασκευή Οδικού Τμήματος από Ι/Κ Βόλου Χ.Θ έως τη χιλιομετρική θέση 5+690».

Στον τεχνικό σχεδιασμό της Περιφέρειας προβλέπεται ο δρόμος να έχει δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένες κατευθύνσεις, με την κατασκευή δυο κυκλικών κόμβων. Για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και οικονομικών δραστηριοτήτων ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή παράπλευρων οδών  εκατέρωθεν της αρτηρίας.

Επίσης στο φυσικό αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνεται και η τροποποίηση της υφιστάμενης ισόπεδης διασταύρωσης της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Συκουρίου.