Σύμφωνα με τη με αρ. 249/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων αποφασίστηκε η παραπομπή στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή της λήψης απόφασης για την έκδοση ψηφίσματος για την Αρμενία και μετά από συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής στις 22-10-2020, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία  η έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος, με τη διαφωνία της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση".  

To Δ.Σ. του Δήμου Λαρισαίων αξιολογεί πως η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη διαταραγμένη περιφερειακή σταθερότητα της περιοχής μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών Ελλάδος και Αρμενίας, όπως προκύπτουν από το γεγονός ότι:

● Οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με τη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

● Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που συντελέστηκε το 1915, ενώ αντίστοιχα, η Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

● Η Ελλάδα έχει χορηγήσει αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία και με Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ παρέχει την υποστήριξή της για την προσέγγιση της Αρμενίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

● Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας, οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΣτΕ, ΟΣΕΠ), ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Αρμενία. Με βάση τα παραπάνω ως Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας :

1. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας , που χρησιμοποιείται ως τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών και των λαών. Αποδοκιμάζουμε απερίφραστα κάθε παρέμβαση τρίτης χώρας που υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή και καλούμε την Τουρκία να απέχει πλέον από κάθε ενέργεια ή δημόσια τοποθέτηση επίσημου κρατικού λειτουργού της, που κινείται προς τη λογική αυτή.

2. Δηλώνουμε τη βαθιά μας πεποίθηση, πως η επίλυση κάθε κρίσης είναι δυνατή μόνον μέσα από το διάλογο , στη βάση των κανόνων του Διεθνούς και τη χρήση ειρηνικών μέσων, κι όχι με την απειλή των όπλων.

3. Εκφράζουμε την προσήλωσή μας στο σεβασμό μας στα δικαιώματα όλων των λαών, που στηρίζονται στην εφαρμογή των κανόνων ντου Διεθνούς Δικαίου.

4. Εφόσον προκύψει ανάγκη , επιθυμούμε τη συνεργασία με την πρεσβεία της Αρμενίας σε θέματα φιλοξενίας ανήλικων Αρμενίων προσφύγων με την χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.