Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ στις 11 Ιουλίου 2016, συζητήθηκε η έκθεση ορκωτού λογιστή, στον οποίο είχε ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης  αγοράς ομολόγων από τη ΔΕΥΑΛ την περίοδο 2009 – 2010, ύψους 21 εκατ. Ευρώ.  

Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα- Νέα Αρχή» και μέλος Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, έχω να επισημάνω  τα εξής:

Η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ για ανάθεση σε ορκωτό λογιστή τη διενέργεια ειδικού ελέγχου για το θέμα των ομολόγων, λήφθηκε το Φεβρουάριο του 2015.Την ίδια περίοδο οι εισαγγελικές αρχές  ξεκίνησαν αυτεπάγγελτα τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης , με αφορμή δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Η έκθεση του ορκωτού λογιστή ,  πρωτοκολλήθηκε στην ΔΕΥΑΛ στις 19 Μαρτίου 2016. Δηλαδή διήρκησε  ένα χρόνο σχεδόν. Ενώ λοιπόν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Καλογιάννης έχει τα χέρια του το πόρισμα από τις 19 Μαρτίου, εμείς , ως μέλη του ΔΣ,  λαμβάνουμε γνώση του πορίσματος την Παρασκευη  8 Ιουλίου(!) -μας απεστάλη με email- και ταυτόχρονα καλούμαστε σε συνεδρίαση για την Δευτέρα 11 Ιουλίου, με σκοπό να λάβουμε απόφαση. Δηλαδή, καλούμαστε μέσα σε 48 ώρες να μελετήσουμε ένα εξειδικευμένο τεχνικό κείμενο, με τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ κλειστές , δηλαδή μη έχοντας τη δυνατότητα να λάβουμε, αν χρειαζόταν, κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. 

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο από μένα, όσο και από άλλα  μέλη,  ήταν πολλές. Γι αυτό έκανα πρόταση να συζητήσουμε το θέμα, αλλά να αναβληθεί η απόφαση του, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα λήψης  περισσοτέρων στοιχείων. Δυστυχώς, η πρόταση μας απορρίφθηκε από τον κ. Καλογιάννη . Γι αυτό και εμείς δεν το ψηφίσαμε. Καταγγέλλουμε λοιπόν, για όλα τα παραπάνω, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη για μεθόδευση. Ο ίδιος οφείλει πλέον να εξηγήσει τη στάση του στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επιπροσθέτως, κατά την έναρξη του ΔΣ ενημερωθήκαμε ότι, όσον αφορά την εισαγγελική έρευνα, η υπόθεση έχει ερευνηθεί και έχει τεθεί στο αρχείο. Ο κ. Καλογιάννης δήλωσε «έκπληκτος», λέγοντας πως δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη εξέλιξη! Με άλλα λόγια, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τα χρήματα των Λαρισαίων, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και δήμαρχος  Λαρισαίων κ. Καλογιάννης δεν σκέφτηκε να δώσει εντολή στον νομικό σύμβουλο να το παρακολουθεί, ενώ ο δεν φρόντισε να μάθει την εξέλιξη της υπόθεσης, ούτε πριν τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ως όφειλε.  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες, αναφορικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέρει πως «εξουσιοδοτεί το νομικό σύμβουλο της επιχείρησης να διερευνήσει την εξέλιξη της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής έρευνας και να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο». Ενώ δηλαδή πληροφορήθηκε την απόφαση του εισαγγελέα στο ΔΣ, μετά ζήτησε από το νομικό του σύμβουλο να ενημερωθεί!  

Όσον αφορά την έκθεση του Ορκωτού λογιστή: 

1. Αναφέρεται στην έκθεση του, ότι η λογιστική αποτύπωση των τόκων και της ζημιάς από την αποτίμηση των ομολόγων, δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο στους ισολογισμούς της επιχείρησης για την περίοδο από το 2009 έως και το 2011. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα « Προκύπτει ή δεν προκύπτει λογιστική αταξία;» 

2. Οι αγορές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τη ΔΕΥΑΛ, την περίοδο 2009-2010, ύψους 21 εκατ. περίπου, έγιναν χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης που είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο . Αντίθετα πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή, με την σύμφωνη γνώμη του Προεδρείου. Με το οποίο και διαφωνούμε .

3. Η ύπαρξη μεγάλου αποθεματικού δεν πρέπει να είναι στόχος καμίας διοίκησης. Τα χρήματα των Λαρισαίων πρέπει να επιστρέφουν σε αυτούς μέσω αναπτυξιακών έργων και κοινωνικής προσφοράς ( π.χ. μείωση τιμολογίων ).  Η σημερινή δημοτική αρχή,  διατηρεί – σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμαρχου – ταμειακά διαθέσιμα 18 εκ. ευρώ(!)  επειδή ακριβώς δεν προχωρά σε δράσεις στήριξης της τοπικής οικονομίας . 

4. Αποφάσισαν την διακράτηση των ομολόγων μέχρι τη λήξη τους έως το 2042, ώστε η επιχείρηση να ελαχιστοποιήσει την οικονομική ζημιά της, ουσιαστικά… δια βοής, αφού δεν έγινε καμία πιο εξειδικευμένη συζήτηση , δεν υπήρχε καν θέμα στην ημερήσια διάταξη και δεν ζητήθηκε καμία γνώμη από κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο(!) 

5. Τελος , ο κ. Καλογιάννης ήταν μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ , με αναπληρωματικό τον νυν αντιδήμαρχο κ. Μαβίδη από το 2011! Γιατί δεν ζήτησε να γίνει , όλα αυτά τα χρόνια ειδικός έλεγχος για το θέμα ? Γιατί δεν ενημέρωσε τους Λαρισαίους για την <επένδυση> των 21εκ ευρώ ? Ο κ. Καλογιάννης γνώριζε .

Η δικαιοσύνη ερεύνησε ποινικά το  θέμα και  έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.  Η πολιτική ευθύνη όμως της διαχείρισης του όλου ζητήματος βαραίνει προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Καλογιάννη. Γι αυτό ας αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια  και ας δώσει επιτέλους ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και να ξεδιαλύνει τις σκιές που τον βαραίνουν και για τις οποίες θα κριθεί ….