Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας είναι το μοναδικό υποψήφιο Μουσείο που προτάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό για τα  βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων  2018 (European Museum Academy Awards).
Οι υποψηφιότητες προκρίνονται και τα βραβεία απονέμονται  με κριτήρια όπως το είδος των συλλογών, η μουσειολογική-μουσειογραφική αντίληψη, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, o σχεδιασμός των εκθέσεων, οι δυνατότητες μάθησης-εκπαίδευσης  και ενεργητικής συμμετοχής που παρέχουν σε διαφορετικές ομάδες επισκεπτών κά.
Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί τη μουσειολογική και μουσειογραφική έρευνα, τον υγιή εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των μουσείων και τη διάδοση των μουσειολογικών γνώσεων και πρακτικών μεταξύ των επαγγελματιών των μουσείων.
Στοχεύει στην προώθηση της αντίληψης πως όλα τα μουσεία αποτελούν  φορείς κοινωνικής αλλαγής.
Την Τρίτη επισκέφθηκε το Μουσείο μας, ο Ρουμάνος κριτής Dr Virgil Stefan Nitulescu, για να κάνει κατόπτευση των χώρων και να λάβει γνώση για τις δραστηριότητες του Μουσείου.
Ο κ. Nitulescu είδε  όλους τους χώρους του Μουσείου, τη μόνιμη έκθεση, καθώς και τις ενότητες όπου αναπτύσσονται  κάθε φορά οι περιοδικές εκθέσεις. Ενημερώθηκε από την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού για τη λειτουργία, το προσωπικό και όλες τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται στο ΛΙΜΛ.
Επιπλέον, ενδιαφέρθηκε για το εργαστήριο αναβίωσης του χειροποίητου σταμπωτού και παρακολούθησε κάποιες δοκιμαστικές εφαρμογές. Κατά την επίσκεψή του ήταν σε εξέλιξη εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σχολείο της πόλης μας.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας των Μουσείων που θα λάβει χώρα στο Aarhus στη Δανία.