Η Καντάτα «Όμνυμι» βασισμένη στον όρκο του Ιπποκράτη, σε σύνθεση του νεαρού ταλαντούχου συνθέτη Ευριπίδη Μπέκου θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παπά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ιπποκράτης: Η Αέναη Επιστροφή» που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Λάρισας από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, ο οποίος πριν 2.500 χρόνια πριν έζησε, προσέφερε, δίδαξε και άφησε την τελευταία του πνοή.
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνδιοργανώνονται από το Δήμο Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Σύλλογο ¨Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».
Είναι η δεύτερη χρονιά εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο να καταγραφεί η Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ.κ. Κώστας Αγοραστός και Απόστολος Καλογιάννης κάλεσαν τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τον πατέρα της Ιατρικής. Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Θανάσης Γιαννούκας εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής στις εκδηλώσεις και στάθηκε με έμφαση στην επιθυμία της Κίνας να δώσει το παρόν σε επόμενες εκδηλώσεις, καθώς όπως σημείωσε τα όσα δίδαξε ο Ιπποκράτης 2.500 χρόνια πριν εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και στην Κίνα.
Για την σπουδαιότητα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στον Ιπποκράτη μίλησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δήμητρα Παπά και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας.
Ο συνθέτης της καντάτας, ο Λαρισαίος ανερχόμενος συνθέτης Ευριπίδης Μπέκος συνέθεσε αφιλοκερδώς το «Όμνυμι» κάνοντας μια μελωποιητική προσέγγιση του όρκου του Ιπποκράτη προκειμένου «να παρουσιαστούν σε όλο τον κόσμο τα μηνύματά του». Η διεύθυνση και μουσική διδασκαλία είναι του κ. Χρήστου Κτιστάκη.



«Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τετάρτη 5/9/2018 , 8 μ.μ.
Πλατεία Ταχυδρομείου
Εκδήλωση: Ιπποκρατική μάλαξη
Ομιλία – Επίδειξη από ειδικούς φυσιοθεραπευτές και διαδραστική συμμετοχή του κοινού

Πέμπτη 6/9/2018, 11 π.μ.
Πλατεία Περιφέρειας Θεσσαλίας
Εκδήλωση: Ιπποκράτης και τα βότανα
Παρουσίαση των βοτάνων, ενημέρωση για τη χρήση τους και διαδραστική συμμετοχή του κοινού
Κτίριο Κατσίγρα – Πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη παθήσεων-μάστιγα της εποχής μας, όπως καρδιακά νοσήματα-Χ.Α.Π.-κοινές κακοήθειες κλπ.

Παρασκευή 7/9/2018, 8:30 μ.μ.
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Εκδήλωση: Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη
Ομιλητές: Γεράσιμος Ρηγάτος, Βασίλης Χατζηβασιλείου
Μουσική εκδήλωση: «Ο όρκος του Ιπποκράτη για φωνή και πιάνο» από τη Ράνια Τσοχατζή, τραγούδι: Θοδωρής Κανάκης

Σάββατο 8/9/2018, 8:30 μ.μ.
Αύλειος χώρος Μύλου του Παππά
«ΟΜΝΥΜΙ» Καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο
Σύνθεση: Ευριπίδης Μπέκος.
Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας – Ανδρική Χορωδία ΜΣΛ – σολίστες: Ζήσης Αποστολίδης , Δέσποινα Πούρικα.

*Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους Αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ert.gr