Για την κατάσταση στα μέτωπα του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν το πρωί οι Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, εκτίμησε ότι στη Λάρισα και στον Βόλο ασκείται αυτή τη στιγμή έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, όμως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Η πίεση στα νοσοκομεία οδήγησε αφενός σε τροποποίηση του καταμερισμού βαρών ανάμεσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και αφετέρου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς με κορονοϊό ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αναλάβει τον χειρουργικό τομέα και τη μαιευτική κλινική, με καθημερινή εφημερία. Παράλληλα, εδώ και δύο εβδομάδες υφίσταται οικειοθελής συνεργασία με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια κι έχουν αρχίσει επαφές με δύο ακόμα ιδιωτικές δομές. Ο κ. Σερέτης εκτίμησε ότι, με βάση τα νεότερα δεδομένα, ο δείκτης Rt έχει μειωθεί στη Λάρισα στο 0,95, έναντι 1,05 τις προηγούμενες ημέρες.

Στη Μαγνησία, ο δείκτης μετάδοσης είναι κατά τι υψηλότερος, στο 1,17, όμως παρατηρείται μείωση των εισερχόμενων περιστατικών και αύξηση των εξιτηρίων, ενώ ήδη εκτυλίσσονται επαφές με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια για ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών.

Για την αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου διενεργούνται rapid tests στο Κέντρο Υγείας και σε τρία αντίσκηνα που τοποθετήθηκαν στην αυλή, με τη βοήθεια του στρατού. Ο κ. Σερέτης προσέθεσε ότι σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν πλέον αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ για COVID, με το άθροισμα των κλινών εντατικής θεραπείας να είναι 83, ενώ αρχικά ήταν 20.