Την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Λάρισας, παρουσίασε στο πλαίσιο της σημερινής ημερίδας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ν. Λάρισας ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικός επιστήμονας σε θέματα χρηματοοικονομικής Διοίκησης και εξυγίανσης, εμπειρογνώμονας του εξωδικαστικού μηχανισμού Δημ. Καμπούρης.
Ο κ. Καμπούρης παρουσίασε έρευνα που διενεργήθηκε σε 500 επιχειρήσεις περίπου της Λάρισας, η οποία καταδεικνύει ότι το 60% των επιχειρήσεων είναι στα όρια τους και κινδυνεύουν με «λουκέτο».

Τα ποσοστά αυτά μάλιστα τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2008 που ο κ. Καμπούρης, προ της κρίσης, είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη έρευνα.
Καταθέτοντας τις απόψεις του για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο κ. Καμπούρης, τόνισε ότι αυτό που χρειάζονται οι επιχειρηματίες είναι πρωτίστως ενημέρωση γιατί έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη οδός ισοδυναμεί με κούρεμα χρέους.
Ο εισηγητής στην εκδήλωσης, χαρακτήρισε παράλληλα γραφειοκρατικό το όλο σύστημα, το οποίο χρειάζεται 53 δικαιολογητικά σε περίπτωση οφειλής που δεν υπάρχει εγγυητής, ενώ διευκρίνισε ότι οι 88 ημέρες που προβλέπονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορεί να φτάσουν τελικά και τους 6 μήνες, λόγω της γραφειοκρατίας. Τέλος ο κ. Καμπούρης χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι συνδέεται η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης με την περιουσία που έχει ο επιχειρηματίας.

ert.gr (Ιωάννης Γιάτσιος)