Τηλεδιασκέψεις εργασίας με την Συντονίστρια Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων ΝΔ κα Βάσω Μέκρα καθώς και με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Λάρισαςκ. Χρήστο Μαϊμουλιώτη και την Τομεάρχη Γυναικείων Θεμάτων και Ισότητας των Φύλων της ΟΝΝΕΔ Λάρισας κ. Μαρία Σπανοπούλου πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιουμε αντικείμενο την ενδοοικογενειακή βία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της καραντίνας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η γραμμή SOS «15900» έλαβε συνολικά 1769 κλήσεις. Τα περιστατικά βίας ήταν 1070, ενώ τον Μάρτιο ήταν 325. 648 κλήσεις αφορούν ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα θύματα βίας ήταν σύζυγοι/σύντροφοι.Συγκεκριμένα το 61% των περιστατικών, δηλαδή 485 σύζυγοι/σύντροφοι, τον Απρίλιο βίωσαν σκληρές εικόνες που δύσκολα θα ξεχάσουν, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των περιστατικών βίας αφορούσε σε παιδιά. Δηλαδή, μιλάμε για 77 παιδιά.

Η κα Μπίζιου σε σχετική της δήλωση σημειώνει:

«Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν μπορεί παρά να μας ενεργοποιούν όλους.

Η περίοδος της καραντίνας φαίνεται πως όξυνε το πρόβλημα, οφείλουμε όμως όλοι να κατανοήσουμε πως το πρόβλημα προϋπήρχε. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει πως μένουμε σιωπηλές, ούτε πως ανεχόμαστε τη βία.

Αυτό φυσικά είναι κάτι που πρέπει να ισχύει πάντα, πολύ περισσότερο τώραπου αναγκαστικά πολλές γυναίκες και παιδιά, θύματα βίαιης συμπεριφοράς, δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο.

Είναι καθήκον μας να δώσουμε σε όλες αυτές τις γυναίκες και στα  παιδιά, που δέχονται βία εντός της οικίας τους, το θάρρος με το οποίο θα σπάσουν την αλυσίδα του φόβου και να τους δείξουμε πως η πολιτεία στέκεται δίπλα τους.

Το προσεχές διάστημα πρόκειται να αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή».