Στην τοπική κοινότητα της Μάνδρας του Δήμου Λαρισαίων και στην ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της δημοτικής αρχής. 

Ο δήμαρχος Λαρισαίων συζήτησε με κατοίκους της Μάνδρας για τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό, ενώ στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ενημερώθηκε από το διοικητής της δομής συνταγματάρχη κ. Λαουμτζή

Ειδικότερα, ο κ. Καλογιάννης μιλώντας στο κατοίκους της τοπικής κοινότητας, αφού επανέλαβε  πως η επιλογή του πρώην στρατοπέδου έγινε από το αρμόδιο κεντρικό όργανο της κυβέρνησης, χωρίς να ερωτηθεί η Αυτοδιοίκηση, συμπλήρωσε πως η παρουσία του στην Μάνδρα  έχει να κάνει με την ενημέρωση των κατοίκων  για τις εξελίξεις καθώς και για την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που προκύπτουν από τη γειτνίαση με το συγκεκριμένο στρατόπεδο. 

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος τόνισε ότι συγκροτείται ένα άτυπο συντονιστικό όργανο που θα αποτελείται από τον αναπληρωτή δήμαρχο κ. Γ.  Σούλτη, τους προέδρους όλων των τοπικών κοινοτήτων της Περιφερειακής ενότητας Κοιλάδας και τον γραμματέα της τοπικής κοινότητας Μάνδρας,   το οποίο θα συνέρχεται τακτικά για να εξετάζει τα  ζητήματα που προκύπτουν. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση μετείχαν εκτός του προέδρου της Τ.Κ. Μάνδρας κ. Κ. Παπαδόπουλου, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων  των χωριών του πρώην δήμου Κοιλάδας. 

Ιδιαίτερη  αναφορά έκανε ο κ. Καλογιάννης στα ζητήματα ασφαλείας, τονίζοντας ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας, συμφωνήθηκε η αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφαλείας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες. 

Επίσης ο δήμαρχος Λαρισαίων ανακοίνωσε στους κατοίκους της Μάνδρας πως από ενημέρωση που είχε από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, έχουν εγκριθεί 90 προσλήψεις υπαλλήλων ορισμένου χρόνου διαφόρων ειδικοτήτων για τη λειτουργία της δομής στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου. 

Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ. Ο Δήμος Λάρισας ζητάει για τις συγκεκριμένες προσλήψεις πέραν των άλλων κριτήριων,  να ισχύσει αυτό  της εντοπιότητας, προκειμένου άνεργοι της περιοχής να βρουν δουλειά. 

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της λειτουργίας στο χώρο φιλοξενίας στο πρώην εργοστάσιο Ρόκα, ο δήμαρχος τόνισε με έμφαση ότι είναι  αναγκαιότητα να κλείσει η δομή οι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί να μεταφερθούν σε άλλες ανοικτές δομές φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι ως δήμαρχος ασκεί πίεση προς το αρμόδιο συντονιστικό όργανο, ώστε να αποδεσμευτεί σύντομα ο χώρος της Ρόκα. 

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα. 

Στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου

Αμέσως μετά ο κ. Καλογιάννης και τα στελέχη της δημοτικής αρχής, βρέθηκαν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου. Ο δήμαρχος Λαρισαίων ενημερώθηκε λεπτομερώς από το διοικητή της δομής αντισυνταγματάρχη Ν. Λαουμτζή για την τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του χώρου καθώς και για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην παρούσα φάση. 

Επίσης συναντήθηκε και με εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όπου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης. 

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης, σημείωσε πως ο Δήμος σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις και τους φορείς θα συνδράμει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων παρατηρούνται με την προϋπόθεση να κλείσει η δομή της «Ρόκα».