Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για την τύχη των μη παραγωγικών ακινήτων της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ, καθώς η Πειραιώς Real Estate, που θα διεξάγει το διαγωνισμό της πώλησής τους, στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης, έχει ολοκληρώσει τους όρους των προκηρύξεων και θα αρχίσει, πλέον, να ζητά προσφορές από τους ενδιαφερόμενους.
Η αρχή πρόκειται να γίνει με ένα «πακέτο» έξι ακινήτων, που διαθέτει η ΕΒΖ ΑΕ εντός της ελληνικής επικράτειας, για τα οποία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πειραιώς Real Estate θέτει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών τις αρχές του 2017. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για την 16η Ιανουαρίου, αλλά δεδομένων των πολλών αργιών που μεσολαβούν έως τότε λόγω των εορτών, είναι σφόδρα πιθανό να δοθεί μια παράταση τουλάχιστον δύο εβδομάδων στους πιθανούς αγοραστές.
Το «πακέτο» που βγαίνει στο «σφυρί»
Στην πρώτη «φουρνιά» των ακινήτων της ζαχαροβιομηχανίας που βγαίνουν στο «σφυρί» περιλαμβάνονται:
1. Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 381,7 στρεμμάτων στην περιοχή του Συκουρίου, επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 27 στρεμμάτων –τα 12,1 στρέμματα αφορούν παραγωγικούς χώρους και τα 14,9 στρέμματα αποθήκες και χώρους γραφείων.
2. Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 691,4 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροχωρίου, όπου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 51,2 στρεμμάτων –τα 44 στρέμματα είναι χώροι παραγωγής και τα 7,1 στρέμματα αποθήκες και χώροι γραφείων.
3. Ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που διατίθεται με ελάχιστη τιμή τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 83,5 στρεμμάτων, στο οποίο υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1702 τετρ. μέτρων.
4. Ημιτελές ακίνητο οκτώ ορόφων και δύο υπογείων, στην οδό Κουντουριώτη 9, στη Θεσσαλονίκη, απέναντι ακριβώς από το λιμάνι, έναντι τουλάχιστον 2,9 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετρ. μέτρων, βοηθητικούς χώρους 564,70 και δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ 1131,74 και 1010 τετρ. μέτρων αντιστοίχως.
5. Διαμέρισμα 3ου ορόφου, εμβαδού 123,55 τετρ. μέτρων, στην οδό Σκουφά 52, στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Αθήνας. Η ελάχιστη τιμή ορίζεται στις 260.00 ευρώ.
6. Χώροι γραφείων στην οδό Μητροπόλεως 34 γωνία με την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της εταιρίας. Πρόκειται για τον 5ο και τον 6ο όροφο, εμβαδού 761,82 και 659,44 τετρ. μέτρων αντιστοίχως. Η ελάχιστη τιμή καθορίζεται στα 2,73 εκατ. ευρώ.
Ως ελάχιστη τιμή για την πώληση των εν λόγω ακινήτων ορίζεται το τίμημα που έχουν προσδιορίσει οι ανεξάρτητοι εκτιμητές και βάσει της διαδικασίας, οι δύο πρώτοι πλειοδότες θα έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον μια εβδομάδα, ώστε να βελτιώσουν τις προσφορές τους. Σε περίπτωση που δεν προκύψει ενδιαφέρον για τα εκποιούμενα ακίνητα, αν και υπάρχουν φήμες περί του αντιθέτου, ιδίως για το ημιτελές οκταόροφο κτήριο στην παραλία της Θεσσαλονίκης- αυτά θα περιέλθουν στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Πειραιώς, που σημαίνει πως δεν πρόκειται να διασαλευτεί η συμφωνία για το πλάνο εξυγίανσης, αν και είναι προφανές πως η πιστώτρια τράπεζα θα ήθελε να πετύχει το πρώτο σενάριο, για να έρθει στα ταμεία της ζεστό χρήμα.
Όσον αφορά στο διαγωνισμό για την πώληση των σερβικών θυγατρικών της ΕΒΖ, η προκήρυξη, μετά από αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, φαίνεται πως θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2017. Εδώ τα πράγματα είναι σε καλύτερη μοίρα, καθώς υπάρχει αποδεδειγμένα ενδιαφέρον για τις δύο μονάδες που αποτελούν το «διαμάντι του στέμματος» για την ΕΒΖ, με σημαντικά κέρδη στη λειτουργία τους (σ.σ. μόνο για φέτος εκτιμάται ότι τα κέρδη θα είναι πάνω από 11 εκατ. ευρώ) και μένει να δούμε τι προσφορές θα δοθούν.
Δεσμεύσεις για πληρωμές έως το τέλος του χρόνου
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η διοίκηση της βιομηχανίας, όπως έχει δεσμευτεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Χρήστος Ρώσσιος, θα πρέπει να πληρώσει στους τευτλοπαραγωγούς ένα σημαντικό μέρος από τα 13 εκατ. ευρώ, που τους χρωστά για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν στην καμπάνια του 2016. Τα χρονικά περιθώρια που απομένουν έχουν στενέψει, αλλά γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη σχέση της ΕΒΖ με τους παραγωγούς, κάτι που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ενόψει της σποράς τεύτλων για την καλλιεργητική σεζόν του 2016 – 2017, για να έχει πιθανότητες η βιομηχανία να πετύχει τους στόχους του business plan, βάσει του οποίου πρέπει να σπαρθούν τουλάχιστον 150.000 στρέμματα και υπό προϋποθέσεις η εταιρεία να επιστρέψει σε κερδοφόρα λειτουργία.
agronews.gr