Συντονισµένη προσπάθεια για την αγροτική αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας επιχειρεί να θέσει σε εφαρµογή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας αρχή από ακίνητα φιλέτα όπως το κτήµα (πρώην θερινά ανάκτορα) στο Τατόι, η έκταση 4.500 στρεµµάτων πέριξ της λίµνης Κάρλας και η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή στη Λάρισα.
Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να έχει πάρει στα ζεστά την υπόθεση της «αγροτικής περιουσίας» του υπουργείου και να κινείται δραστήρια, προκειµένου, αφενός για να την περισώσει από επιλογές οι οποίες θα της άλλαζαν χαρακτήρα, αφετέρου να δροµολογήσει λύσεις αξιοποίησής της οι οποίες θα έδιναν δυναµική στην αγροτική ανάπτυξη.
Για τις πέριξ της λίµνης Κάρλας εκτάσεις, για παράδειγµα, ο υπουργός εξετάζει σοβαρά ιδέες των υπηρεσιών του αλλά και προτάσεις που έχουν γίνει από παραγωγικές οργανώσεις της περιοχής, ώστε να σταµατήσει η λεηλασία της δηµόσιας περιουσίας, να σπάσουν τα «κυκλώµατα» που νέµονται τις γαίες και να δηµιουργηθεί ένας πνεύµονας ανάπτυξης της παραγωγής µε συγκεκριµένο σχέδιο.
Η περιοχή και η εν λόγω έκταση, τονίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Αποστόλου, θα µπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο συνεργασίας (Cluster) ντόπιων παραγωγών, επιχειρήσεων της περιοχής και δικτύων διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, το οποίο, εφόσον πήγαινε καλά, θα αποτελούσε παράδειγµα για οργάνωση ανάλογων πρωτοβουλιών και σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν προς αξιοποίηση µεγάλες εκτάσεις.
Για την Αβερώφειο έχουν κατατεθεί προτάσεις από το Δήμο Λαρισαίων για την αξιοποίηση του τυροκομείου με την παραγωγή τοπικών προϊόντων και του ιπποφορβείου με τη στέγαση εκεί ιππικού ομίλου της Λάρισας, καθώς και να γίνει επισκέψιμος ο χώρος με έκθεση για τα σχολεία, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και το θέμα της αξιοποίησης του περιβάλλοντα χώρου, των εκτάσεων και τω παραδοσιακών κτισμάτων
agronews.gr