Κατηγορηματικά αντίθετος ως προς την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού εμφανίστηκε στην πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Αχ. Νταβέλης.

Ο κ. Νταβέλης ανέφερε ότι η απελευθέρωση των απολύσεων θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσει και ετάχθη υπέρ ενός συμφώνου συμβίωσης μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. «Οι ομαδικές απολύσεις δεν λύνουν το εργασιακό πρόβλημα, τουναντίον δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα», είπε ο κ. Νταβέλης, ο οποίος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ο ΣΘΕΒ είναι αντίθετος και στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

«Το μισθολογικό κόστος δεν αποτελεί πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα προκύπτει από το τεράστιο κόστος των εργοδοτικών εισφορών και των φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, το οποίο είναι από τα υψηλότερα σε επίπεδο Ευρώπης. Το ζητούμενο δεν είναι να μειωθεί το εργασιακό κόστος, αλλά το επιχειρηματικό κόστος».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΘΕΒ αναφέρθηκε και στον επενδυτικό νόμο, εκφράζοντας ενστάσεις κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι ο νέος νόμος καλείται να λύσει και προβλήματα που δημιουργήθηκαν για τις επιχειρήσεις από τους δύο προηγούμενους νόμους.

Οσον αφορά τέλος το βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και την βιωσιμότητα του ο κ. Νταβέλης τόνισε ότι είναι η πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, ενώ χαρακτήρισε ως την απόλυτη αντίφαση το κράτος να ζητά από πολίτες και επιχειρήσεις να είναι συνεπείς απέναντί του και το ίδιο το κράτος να βρίσκεται σε απόλυτο έλλειμμα φερεγγυότητας απέναντι στις υποχρεώσεις του προς επιχειρήσεις και πολίτες.

Γιάννης Γιάτσιος (ΕΡΤ)