Τα κέντρα πρώτης υποδοχής αποτελούν την πρώτη δομή φιλοξενίας και ταυτοποίησης των μεταναστών και προσφύγων στις χώρες φιλοξενίας και καλούνται να διαχειριστούν εξαιρετικά μεγάλα και συνεχώς αυξανόμενα κύματα εισροής μεταναστών.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «QUASER - Προσόντα για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που απευθύνονται σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες» έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση και αναγνώριση των προσόντων των ατόμων που εργάζονται σε κέντρα πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παρανόμως στην χώρα, κατά την υπαγωγή τους σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής.

Στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2017, ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», ως ένας εκ των επτά εταίρων του προγράμματος, συμμετείχε στην τρίτη διακρατική συνάντηση του προγράμματος που φιλοξενήθηκε στην Ουψάλα, Σουηδία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα πρότυπα επαγγελματικών προσόντων που καλούνται να έχουν οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρώτης υποδοχής ώστε να παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες το δικαίωμα ασύλου. Στη συνέχεια του προγράμματος θα αναπτυχθεί εκπαιδευτικό υλικό που θα απευθύνεται σε εργαζόμενους σε κέντρα πρώτης υποδοχής και σύστημα πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.

Όποιος εργάζεται σε κέντρα πρώτης υποδοχής και ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος,  παρακαλούμε να επικοινωνήσει με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Παλαιολόγου 19, Λάρισα, τηλ.: 2410554026, email: euprojects@dimitra.gr, www.dimitra.gr.