Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο "Ιπποκράτης" της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η συνάντηση της Ερευνητικής Υποδομής OMIC-ENGINE.
Η Ερευνητική Υποδομή OMIC-ENGINE είναι μία από τις 19 ερευνητικές υποδομές εθνικής εμβέλειας που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020" του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός της OMIC-ENGINE ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 εκατ. αντιστοιχούν στo Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έχει καθήκοντα συντονιστή. Συμμετέχουν επίσης ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων Πατρών, Θράκης, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Γεωπονικό Αθηνών, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Η OMIC-ENGINE στοχεύει στη διεπιστημονική έρευνα και ανάπτυξη με μεθόδους Συνθετικής Βιολογίας για εφαρμογές στο Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα και τα Φάρμακα. Η Συνθετική Βιολογία είναι η επιστήμη αιχμής που συνθέτει βιολογικούς οργανισμούς με νέες ιδιότητες που είναι χρήσιμες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Την συνάντηση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Πετράκος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Ο Πρύτανης, αφού παρατήρησε ότι η έρευνα καταφέρνει να βρίσκει διεξόδους και ν' ανθίζει στην Ελλάδα παρά την κρίση, σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει σε τρεις από τις 19 ερευνητικές υποδομές του Εθνικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών. Τόνισε ότι η OMIC-ENGINE είναι η μόνη από τις ερευνητικές υποδομές που δραστηριοποιείται κυρίως εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για αυτήν. Επεσήμανε τέλος ότι η λειτουργία των ερευνητικών υποδομών είναι σημαντική ευκαιρία τόσο για άριστη έρευνα και συνεπώς καλές δημοσιεύσεις και ερευνητική αναγνώριση, όσο και για σύνδεση με την παραγωγή με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και λύσεων που έχει ανάγκη η βιομηχανία και η κοινωνία.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η OMIC-ENGINE είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ξεκίνησε, για το σκοπό της ανάπτυξης ερευνητικών υποδομών, το 2013 και συνεχίζεται με αρμονία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πιστεύοντας στις δυνατότητες του αγροδιατροφικού συμπλέγματος που εξυπηρετεί η Ε.Υ. OMIC-ENGINE, στήριξε έμπρακτα την προσπάθεια με κατάλληλες παρεμβάσεις σε πέντε Γενικούς Γραμματείς Έρευνας & Τεχνολογίας από την πρώτη υποβολή της πρότασης μέχρι την τελική ένταξή της.
Στη συνέχεια της πρώτης μέρας ακολούθησαν ομιλίες του Συντονιστή της υποδομής, Καθ. Κωνσταντίνου Ματθιόπουλου, των συντονιστών των εργασιών της υποδομής, Αν. Καθ. Καλλιόπης Παπαδοπούλου (Κοινές Ερευνητικές Δραστηριότητες), Αν. Καθ. Αικατερίνης Μούτου (Παροχή Υπηρεσιών) και Αν. Καθ. Δημητρίου Καρπούζα (Διάχυση, Δικτύωση και Αξιοποίηση Αποτελεσμάτων), και παρουσιάσεις των ερευνητικών δυνατοτήτων και κατευθύνσεων των εταίρων.