Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας στην αίθουσα Τάκη Τλούπα η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νόρας Θεοδοσιάδου με τίτλο Συνάψεις.
Η Νόρα Θεοδοσιάδου παρουσιάζει μία σειρά έργων σε σινική μελάνη σε καμβά που δημιούργησε από το 2003 έως το 2014 και καταδεικνύουν το προσωπικό της ύφος. Τα έργα βασίζονται στην κυκλικά τεμνόμενη γραφή η οποία δημιουργεί ένα συνονθύλευμα σχημάτων και γραμμών. Η δημιουργία των έργων γίνεται παρορμητικά στο δάπεδο καθώς οι γραμμές ξετυλίγονται στον καμβά και δημιουργούν μια κατάσταση παρόμοια με τις νευρικές συνάψεις του ανθρώπινου εγκεφάλου και με τη γη που οργώνεται. Η πορεία της διαδικασίας είναι κυκλική, χωρίς αρχή και τέλος, επαναλαμβανόμενη, βασιζόμενη στο βασικό σχηματισμό του «σαλίγκαρου». Οι σκέψεις, η ενέργεια και το συναίσθημα της εικαστικού εκφράζονται μέσα από την κινητικότητα της γραμμής, τη βεβαιότητα της παρουσίας της, την ελευθερία της και τη λειτουργικότητά της. Στην έκθεση εκτός από τα έργα σε σινική μελάνη σε καμβά περιλαμβάνονται και δύο έργα με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που είναι η εξέλιξη, η γη που πατάει το μελλοντικό, ο τελικός προορισμός που αποτελείται από μία φωτεινή ενέργεια.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο της εικαστικού: «Τα έργα της εντάσσονται στο πλαίσιο της Ζωγραφικής Δράσης και του Αφαιρετικού εξπρεσιονισμού, γι’ αυτό η προσέγγισή της δίνει έμφαση στη φυσική πράξη της ζωγραφικής ως ένα σημαντικό μέρος του ολοκληρωμένου έργου. Η εικαστική της διαδικασία αφορά την ελεύθερη γραφή της μελάνης πάνω στον καμβά. Ο αυτοματισμός της δίνει τη δυνατότητα να δημιουργεί τα έργα της χρησιμοποιώντας υλικό από την ασυνείδητη σκέψη της ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας δίνοντας την εντύπωση του αυθορμητισμού στον θεατή. Όπως ο Pollock τοποθετούσε τους καμβάδες του στο έδαφος έτσι και η Νόρα Θεοδοσιάδου τοποθετεί απευθείας τις εσωτερικές της παρορμήσεις στα έργα της. Οι μεγάλων διαστάσεων καμβάδες της αγγίζουν τον θεατή βαθιά στο ασυνείδητο του μυαλού του προκαλώντας μια αίσθηση αρχέτυπης εικαστικής γλώσσας. Κοιτώντας τα έργα της, τα μάτια του θεατή κινούνται μπροστά και πίσω κατά μήκος όλης της ζωγραφικής επιφάνειας και αφουγκράζονται τα εκφραστικά και αντισυμβατικά αποτελέσματα που η εικαστικός δημιούργησε ».
Η Νόρα Θεοδοσιάδου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978 και αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών - Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση στη ζωγραφική με καθηγητή τον Γιώργο Γκολφίνο. Έχει διδάξει ζωγραφική σε ιδιωτικά σχολεία της Λάρισας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και της έχει απονεμηθεί το 1ο βραβείο στον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό της Unesco Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών το 2015 στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα.
Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου Ιστορικός Τέχνης/Μουσειολόγος
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 έως Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017
Ωράριο λειτουργίας: 10.00 – 13.00 & 6.00 – 9.00