Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την «Ε.Σ.Α.μεΑ» φιλοξενεί  στην πόλη μας στις 28-29 Μαΐου 2016 το Γενικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και παράλληλα διοργανώνεται στις 27 Μαΐου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και ώρα 09.30π.μ., κεντρική εκδήλωση με τίτλο «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». 

Με την Ημερίδα επιδιώκεται η ανάδειξη κατευθύνσεων και εναλλακτικών προσεγγίσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών κοινωνικής προστασίας, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας και ένταξης που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία , η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με τον ν.4074/2012.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα αναπτυχθούν δύο θεματικές ενότητες:

1. Διαμορφώνοντας τη τοπική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία

2. Κάνοντας πράξη τα δικαιώματα : από τον αποκλεισμό στην ένταξη

Στην ημερίδα έχουν κληθεί να μιλήσουν ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπειρογνώμονες, άτομα με αναπηρία κ.α. προκειμένου να δοθούν ερεθίσματα για κριτική προσέγγιση και γόνιμο διάλογο στα θέματα της κοινωνικής προστασίας- πρόνοιας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. 

Παράλληλα, οι φορείς της πόλης: η Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δήμος Λαρισαίων,  η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης, οι Εκπαιδευτικοί και Κοινωνικοί φορείς, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Θεσσαλίας διοργανώνουν  από 23 Μαΐου 2016 έως 31 Μαΐου 2016  δράσεις στην πόλη της Λάρισας Συγκεκριμένα:

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 (9:30π.μ-12:00π.μ.) Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας    

Μουσικοχορευτική παράσταση από τη Δομή Γιάννουλης του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Λάρισας “Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ” του κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας 

Βιωματικό εργαστήρι από το Σύλλογο Τυφλών Θεσσαλονίκης

Τρίτη 24 Μαΐου 2016  Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ Λάρισας

Πρωί 9:30π.μ.-11:30π.μ

Θεατρική παράσταση «Ο Χαρούμενος Γάμος» από το Ειδικό Δημοτικό σχολείο Λάρισας

Προβολή οπτικοακουστικού υλικού και βιωματικό παιχνίδι «Μαθαίνω τα Δικαιώματά μου παίζοντας» από το ΕΕΕΕΚ Λάρισας

Απόγευμα 18.00μ.μ.-20:00μ.μ.

Εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Γιώργο Μόσχο, Συνήγορο του πολίτη σε θέματα παιδιού

Τετάρτη  25 Μαΐου 2016 (11.00π.μ.-13.00μ.μ.) Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας

Παρουσίαση  project “Freemobility” από το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Λάρισας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κατανοώντας τους φίλους» (Understanding Friends) από τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Χαρά ΙΙ» του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων με Αυτισμό ν. Λάρισας

Τρίτη 31 Μαΐου 2016 (18:00μ.μ-20:00μ.μ.) Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Θεατρικό Παιχνίδι από την Ομάδα Ψυχοπαιδαγωγικής Ενημέρωσης και Εμψύχωσης «Έκφραση»

Εικαστικές δημιουργίες  με διαδραστικό χαρακτήρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Λαρισαίων υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Ελένης Φωλίνα

Μουσικό Παραμύθι συναισθημάτων από τη συγγραφέα Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου, με τίτλο «Στου ονείρου μου την άκρη…φιλία έχω και αγάπη». Ένα παραμύθι αφιερωμένο στο σεβασμό στη διαφορετικότητα σε μουσική Αντονέλας Πουλούλη. Παίζει ζωντανά η μουσικός Νικολέτα Κουκουλοπούλου και τη χορογραφία επιμελείται η Σχολή Χορού Κολτσίδα.