Το liberal.gr διοργανώνει την προσεχή Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, στη Λάρισα, εκδήλωση με θέμα την οικονομία και την προοπτική ανάπτυξης της Θεσσαλίας. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο Απόστολος Καλογιάννης έδωσε συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα. Δείτε τι είπε:

Κύριε Δήμαρχε, η Θεσσαλία είναι  μια περιοχή που έχει χαμηλά  ποσοστά συνεισφοράς  παραγωγής πλούτου στον τριτογενή τομέα (11η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών!) εξαιτίας του οποίου υστερούν  ο δευτερογενής (5η θέση) και κυρίως, ο πρωτογενής (8η θέση) που θα έπρεπε να είναι ο σημαντικότερος στην Ελλάδα. Με ποιο τρόπο νομίζετε ότι μπορεί να οργανωθεί μια προσπάθεια, ώστε να ενισχύσει τις δυνατότητες ανάπτυξης της Θεσσαλίας;

Α. Καλογιάννης. Οι δυνατότητες ανάπτυξης της Θεσσαλίας, είναι πολύ μεγάλες. Σε ό,τι αφορά στα ανωτέρω  στοιχεία θέλω να διευκρινίσω πως για το Δήμο Λαρισαίων, την πόλη της Λάρισας η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Σε αντίθεση με τα γενικότερα στοιχεία για την Θεσσαλία, η Λάρισα  εμφανίζει εκτίναξη των στοιχείων για τον τριτογενή τομέα  κάτι που επηρεάζει και τα στοιχεία σε επίπεδο περιφέρειας.

Ταυτόχρονα ο πρωτογενής τομέας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, στην οποία ανήκει ο Δήμος μας, επίσης βρίσκεται σε υψηλή θέση.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάπτυξης του δήμου σας; Σε τι προσβλέπει ο δικός σας σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια;

Α. Καλογιάννης. Ο Δήμος Λαρισαίων, η πόλη της Λάρισας, ακόμα και μέσα στα χρόνια της κρίσης,  διατηρεί, ένα σχετικό οικονομικό δυναμισμό. Η Λάρισα έχει χαρακτηριστικά μητροπολιτικής πόλης για την κεντρική Ελλάδα,  με  κεντροβαρή θέση, αφού βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και της Θεσσαλίας και εφάπτεται των εθνικών δικτύων μεταφορών. Φυσικά ο πρωτογενής τομέας, έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση  του οικονομικού προφίλ της πόλης. Επίσης, η πόλη της Λάρισας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ήταν διαχρονικά μια ανοικτή και πολυπολιτισμική πόλη.

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής,  στοχεύει  στο να αναδείξει τη Λάρισα σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας κυρίως τη κεντροβαρή της θέση. Άλλωστε η πρόσφατη υπογραφή της συνεργασίας  μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και της HELEXPO – ΔΕΘ για τη διοργάνωση της Agro Thessaly, καταδεικνύει την ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και της δυνατότητες της πόλης.

Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιφέρειας της Θεσσαλίας, τώρα αλλά και ποια προβλήματα μπορεί να ανακύψουν στο μέλλον;

Α.Καλογιάννης. Άποψη μου είναι ότι η Θεσσαλία, η εξέλιξη της οποίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την αγροτική παραγωγή, πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα των υδατικών πόρων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με έργα και παρεμβάσεις, που αφορούν την εκταμίευση του νερού, αλλά και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών αλλά και την επικράτηση λογικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ερημοποίηση την μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας.

Τα βήματα  που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος φαίνεται ότι δεν είναι ικανές να αναστρέψουν την κατάσταση, αφού δίνουν μόνο  πρόσκαιρες λύσεις.

Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Απαιτείται η εκπόνηση εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση του προβλήματος, πάντα όμως σε συνεννόηση με την Β/θμια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπάρχουν δυνατότητες εξωστρέφειας της θεσσαλικής οικονομίας  και το άνοιγμα της σε ξένες αγορές; Πιστεύετε πως χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός από την Περιφέρεια ή από μία ομάδα ιδιωτών που θα οργανώσουν ρεαλιστικά, την  επιχειρηματικότητα των εξαγωγών;

Α.Καλογιάννης. Σαφέστατα υπάρχουν δυνατότητες εξωστρέφειας που σίγουρα σε ένα βαθμό έχουν αξιοποιηθεί. Υπάρχει εξαγωγικός τομέας που οφείλουμε να διευρύνουμε. Ο αγροτοδιατροφικός φαίνεται ότι είναι ο πιο σημαντικός τομέας με εξαγωγικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα. Χρειάζεται ωστόσο πολύ δουλειά και είναι προφανής η ανάγκη των συνεργασιών κα προφανείς συνέργειες, με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους θεσμικούς φορείς των ιδιωτών. Είναι πίστη μου πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας και των εξαγωγών.