Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς ημέρας των μουσείων το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας  σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο των «Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης» ξεκίνησε έναν κύκλο ξεναγήσεων και βιωματικών δράσεων των μαθητών του στο χώρο του Μουσείου.
Ο Πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου«Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης»κ. Μπέφας Ιωάννης και η Υπεύθυνη του Μουσείου κ. Ιακωβίδου Άννα μίλησαν στα παιδιά για τη σημασία του μουσείου και τα εκθέματα που φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεσή του.
Τα παιδιά μπόρεσαν να δημιουργήσουν στο μυαλό τους τις εικόνες του χώρου, των προσώπων και των εκθεμάτων του μουσείου, να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα και τη σημασία αυτού του μουσείου, απαραίτητη προϋπόθεση, για να μπουν στο ρόλο της βιωματικής δράσης.
Στη συνέχεια επιλέχτηκε ένα βιβλίο από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου με θέμα: «Ανέκδοτες Ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλία» της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Ν. Λάρισας 1940-1974.
Τα παιδιά με τεχνικές βιωματικής εκπαίδευσης (ρόλος στον τοίχο, το βιογραφικό, ανακριτική καρέκλα και διάδρομος συνείδησης) σκιαγράφησαν την προσωπικότητα του Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, ένα από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ Λάρισας που εκτελέστηκε στο Μεζούρλο.  
Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να δουν την έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Πάλλη: «Το Σήμερα του Χθες, Τοπογραφία της Αντίστασης» που φιλοξενεί το Μουσείο και να συνδέσουν τον ήρωα με την φωτογραφική αντιστασιακή τοπογραφία. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας του σχολείου με αντίστοιχες βιωματικές δράσεις στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας με το ΔΣ των Φίλων του μουσείου Εθνικής Αντίστασης, την κ. ΆννυΨάρρα (Αντιδήμαρχος-αντιπρόεδρος Δ.Π.Λ.-Μουσείου Γ.Ι.Κατσιγρα)και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Έκθεση: «Όταν η τέχνη συναντά τον Δ. Κατσικογιάννη» - θεματική περιοχή: «Αγωνιστικότητα – και την δράση της «Ζωντανής βιβλιοθήκης» του σχολείου. Ανοίγει έναν κύκλο βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων διασύνδεσης σχολείου – Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Δημοτικής Πινακοθήκης.
Από το Δ.Σ. των Φίλων του Μουσείου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Μπέφας Ιωάννης, η κ. Κατερίνα Εμμανουήλ και η κ. Στέλλα Χατζηαποστόλου. Στη βιωματική δράση πήρε μέρος το Β4 του σχολείου. Υπεύθυνοι καθηγητές – συνοδοί: κ. Δεληζώνα Ζωή, Διευθύντρια, η κ. Κανάκη Βικτωρία, Υποδ/ντρια και κ. Γ. Χαχάμης Γιώργος.