Αρνητικά μέχρι σήμερα διαγνώστηκαν τα περισσότερα από δέκα ύποπτα κρούσματα που μεταφέρθηκαν από τη φυλακή Λάρισας προς το Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας από την ημέρα που κινητοποιήθηκε η χώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μόλις χθες μεταφέρθηκαν τέσσερις έγκλειστοι, οι οποίοι διαγνώστηκαν αρνητικοί στον ιό covid-19.

Διοίκηση, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και φύλακες αγωνίζονται ώστε να μην εμφανιστεί περιστατικό στην δεύτερη σε αριθμό κρατουμένων φυλακή της χώρας.

Για τον σκοπό αυτό, μετά το «πάγωμα» της πρώτης εβδομάδας, διακόπηκε κάθε επαφή των έγκλειστων με επισκέπτες ή επαγγελματίες εκτός του Καταστήματος Κράτησης.

Παράλληλα, ξεκίνησε τακτική θερμομέτρηση από υπαλλήλους της εξωτερικής και εσωτερικής φρουράς καθώς και από εθελοντές του παραρτήματος Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Επίσης, διαμορφώθηκαν τρεις χώροι καραντίνας, σε αντίστοιχες πτέρυγες φύλαξης κρατουμένων.

Μετά την αδυναμία εξεύρεσης υγειονομικού υλικού το πρώτο δεκαήμερο, η φυλακή προμηθεύτηκε από το υπουργείο και την Περιφέρεια και διαθέτει χωρίς περιορισμούς σε προσωπικό και έγκλειστους μάσκες, αντισηπτικά και χλωρίνες για τον καθαρισμό των θαλάμων.

Οι θάλαμοι απολυμάνθηκαν δύο φορές από ειδικό συνεργείο που ήρθε για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα.

Τα συνεργεία δε καθαριότητας της φυλακής χλωριώνουν καθημερινά τους χώρους διαβίωσης των έγκλειστων.

Ωστόσο, κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι θεωρούν πως εν όψει πιθανού κρούσματος ή έξαρσης της πανδημίας το ερχόμενο Φθινόπωρο, είναι αναγκαία η λήψη μονιμότερων μέτρων.

Για την αποφυγή κρουσμάτων κορονοϊού στην υπερκορεσμένη φυλακή της Λάρισας, αλλά και για πιο ασφαλείς και υγιείς συνθήκες διαβίωσης προτείνεται η μείωση του αριθμού των κρατουμένων ανά θάλαμο και η αύξηση του αριθμού του προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.

Οι 720 κρατούμενοι αναγκάζονται να μένουν σε θαλάμους των 8-10 ατόμων, ενώ δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι χώροι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θάλαμοι καραντίνας.

Επίσης οι 120 υπάλληλοι δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί μέχρι σήμερα το σύστημα της εκ περιτροπής παρουσίας, όπως συμβαίνει σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ούτε να χορηγούνται άδειες ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους που έχουν ανάγκη φύλαξης παιδιών και ευπαθών συγγενών τους.