Μέχρι τις 5 Μαρτίου θα διαρκέσει η έκθεση «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης», με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Λάμπρου Ορφανού και τη δωρεά 17 έργων του Λ. Ορφανού και της Ε. Μουρέλου-Ορφανού εκ μέρους του κ. Μίνωα Ορφανού εις μνήμην των γονέων του στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε πριν ένα μήνα, παρουσιάζει το σύνολο των έργων της δωρεάς που έγινε το 1999 και της δωρεάς του 2016. Η πρόσφατη δωρεά, συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τέσσερις  ελαιογραφίες, ένα εξαιρετικής σπανιότητας  σχέδιο (το πρώτο επίσημα παρουσιασμένο σχέδιο του Λ. Ορφανού το 1935), μία ακουαρέλα, και δεκαέξι χαρακτικά. Περιλαμβάνονται επίσης δύο ακρυλικά έργα, μία ελαιογραφία, ένα έργο μεικτής  τεχνικής, ένα σχέδιο, μία ακουαρέλα, και το δυσεύρετο και μοναδικό χαρακτικό της 'Έλλης Μουρέλου-Ορφανού.

Η Έλλη και ο Λάμπρος Ορφανός γνωρίστηκαν στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στις αρχές της γερμανικής κατοχής. Παντρεύτηκαν το 1949 και συνέχισαν την κοινή τους πορεία στην ζωή και την τέχνη, ως τον θάνατο του τελευταίου το 1995. Μέσα στα 45 χρόνια παράλληλου βίου στην τέχνη, ανακάλυψαν το προσωπικό τους ιδίωμα, έχοντας και ως βάση τη διδασκαλία  από τους καθηγητές τους στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας αλλά και την επαφή με ομότεχνους φίλους τους.

Ως εκ τούτου, η έκθεση «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης» δεν παρουσιάζει απλώς τους παράλληλους βίους δύο διάσημων δημιουργών, αλλά συνομιλεί με τα έργα των καθηγητών και ομοτέχνων τους, μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στη Συλλογή Κατσίγρα. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές τους Λάμπρος και Έλλη Ορφανού, μαζί και οι ομότεχνοι φίλοι τους, ξαναβρίσκονται ύστερα από πολλά χρόνια στον ίδιο χώρο συμμετέχοντας σε μια «συνομιλία» με τα έργα της Συλλογής Κατσίγρα του μουσείου.

Η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα διαθέτει έργα των καθηγητών του ζεύγους Ορφανού στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών: Ουμβέρτου Αργυρού, Δημήτρη Μπισκίνη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Επαμεινώνδα Θωμόπουλου και Γιάννη Κεφαλληνού. Επίσης περιλαμβάνει έργα των φίλων τους, όπως λ.χ. των Άγγελου Θεοδωρόπουλου, Δημήτρη Γαλάνη, Αντρέα Γεωργιάδη (ο Κρης), Γιάννη Σπυρόπουλου, Βάσως Κατράκη, Αλέξανδρου Κορογιαννάκη  Γιώργου Μόσχου, Ευθύμη Παπαδημητρίου. Στη Συλλογή περιλαμβάνονται ακόμα έργα του Γιάννη Μόραλη, φίλου της Έλλης Ορφανού από το Παρίσι, ο οποίος μάλιστα φιλοτέχνησε και ένα πορτραίτο της, καθώς και του Γιάννη Ψυχοπαίδη, οι γονείς του οποίου ήταν αδερφικοί φίλοι των δυο καλλιτεχνών. Ακόμη, τον Λ. και την Ε. Ορφανού συνέδεε προσωπική φιλία με τον Άγγελο Προκοπίου, σπουδαίο τεχνοκριτικό της δεκαετίας του ’50 και γιου του ζωγράφου Γιώργου Προκοπίου, έργο του οποίου περιλαμβάνεται στη Συλλογή.

Η Έλλη Μουρέλου - Ορφανού γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ για τέσσερα; χρόνια. Την περίοδο 1952-1955 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών των Παρισίων. Ειδικεύτηκε στην τέχνη της ψηφιδογραφίας στην Ecole d' Art Italien. Εργάστηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Αθηνών, ως Διευθύντρια του Τμήματος Εικαστικών (1949 -1979). Διακρίθηκε ως ζωγράφος ειδικευμένη στην τεχνική των ψηφιδωτών. Είχε τιμηθεί με βραβείο του ΕΟΤ για την διαφημιστική αφίσα της Ελλάδος (1961). Πέθανε στην Αθήνα το 2011.

Ο Λάμπρος Ορφανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. των Αθηνών. Το 1949 άρχισε να εργάζεται ως προϊστάμενος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Υπηρεσία Καλλιτεχνικού Σχεδίου και Χάραξης του Ιδρύματος Εκτυπώσεων Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.). Πήγε για μετεκπαίδευση στο Παρίσι (1952-1955), στο Εργαστήριο Χαρακτικής της Ecole des Beaux-Arts. Παράλληλα φοίτησε στο College Technique Estienne (Arts et Industries du livre) όπου συμπλήρωσε τις γνώσεις του στην τέχνη του βιβλίου, στη χάραξη γραμματοσήμων, γραμμάτων, τραπεζογραμματίων και αξιών. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνέχισε τις εργασίες του στο Ι.Ε.Τ.Α. Δημιούργησε τα κυριότερα χαρτονομίσματα του Ελληνικού Κράτους. Το 1963 σύναψε αποκλειστικό συμβόλαιο χάραξης τραπεζογραμματίων με την Διεθνή Εκτυπωτική εταιρεία Χαρτονομισμάτων και Αξιών, De La Rue-R. Giori Company. Τη δεκαετία του 1960 δημιούργησε το λογότυπο του νεοσύστατου Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1977 φιλοτέχνησε δύο γραμματόσημα των ΕΛΤΑ. Πέθανε το 1995.