Σε ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

«Εν μέσω της πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη, εν μέσω θυμάτων, αγωνίας, φόβου και δοκιμασίας των ανθρώπων και του συστήματος υγείας, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, μέσα από μία κατεπείγουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), αποκαλύπτει την πραγματική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση.

Θυμίζουμε πως, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού στη περιοχή μας, πριν μερικούς μήνες, είχαμε κάνει το παρακάτω σχόλιο:

«Στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ψάχνει ο υπουργός και θα το εξαγγείλει το 2020, προφανώς θα περιλαμβάνεται νέος σχεδιασμός έργων στο πλαίσιο της πολιτικής χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιχειρείται απο τον ίδιο και ίσως έτσι ανοίξει η πόρτα ώστε κρίσιμοι δημοτικοί τομείς να περιέλθουν σε άλλου είδους διαχείριση».

Ήρθε λοιπόν η επιβεβαίωση απο τον υπουργό,  ο οποίος με μια επιεικώς ανήθικη κίνηση, η οποία προφανώς εκμεταλλεύεται την τρέχουσα οδυνηρή συγκυρία, επιδιώκει να «περάσει» ρυθμίσεις και διαδικασίες οι οποίες είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, αντικαθίσταται ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ με νέο πρόγραμμα του οποίου η διαχείριση είναι σκανδαλώδης.

Το «Πρόγραμμα» του κ. Θεοδωρικάκου θα έχει ως αξιολογητές που θα αποφασίζουν την ένταξη έργων / προμηθειών / μελετών των ΟΤΑ 5μελείς Επιτροπές που θα απαρτίζονται από ένα στέλεχος της ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ, 2 μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ και 2 εμπειρογνώμονες ιδιώτες. Είναι τυχαία η επιλογή της σύνθεσης της επιτροπής;  Τα συμπεράσματα δικά σας.

Να επισημάνουμε μόνο πως, πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ (διορίστηκε απο τον ίδιο) είναι ο πρώην νομικός του σύμβουλος και αντιπρόεδρος ο νυν διευθυντής του γραφείου του.

Ακόμη, αναρωτιέται κανείς: Οι ιδιώτες εμπειρογνώμονες ποιοί θα είναι; Για τους εμπειρογνώμονες θα είναι ένα πεδίο «δράσης» μέσα από το οποίο θα «πουληθούν υπηρεσίες ενταξιακής συμμόρφωσης» με πελατειακές σχέσεις και αντιλήψεις προς το «γενικότερο καλό».

Γιατί λοιπόν υποβαθμίζεται έτσι το πιο κρίσιμο στάδιο αξιολόγησης και ένταξης μίας αίτησης χρηματοδότησης ενός ΟΤΑ; Η απάντηση είναι πλέον προφανής: Για να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο και πιο «ασφαλή» τρόπο συμφέροντα».