Ο Δήμος Λαρισαίων ανακοινώνει την σύγκλιση σύσκεψης για την Τετάρτη, 19 Ιουνίου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στέγασης για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Η σύσκεψη συγκαλείται σε συνέχεια του εγγράφου της 10/06/2019, με Α. Π.:4681 της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, όπου επισημαίνεται η ανάγκη κάλυψης των αυξημένων αναγκών στέγασης με την αναζήτηση αιθουσών σε δημοτικά σχολεία της πόλης.

Να σημειωθεί εδώ, ότι από το σχολικό έτος 2019-2020 η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι και στην πόλη μας γεγονός , με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μετά από εισήγηση  τριμελούς τοπικής επιτροπής.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων από την πρώτη στιγμή  τάχθηκε δημόσια υπέρ τη δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, με παράλληλη αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα μεταβατικού διαστήματος τριών ετών για τη βελτίωση των υποδομών.

Με αίσθημα ευθύνης συμμετείχαμε στην τριμελή επιτροπή που συγκροτήθηκε με ευθύνη του υπουργείου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’ θμιας Εκπαίδευσης, με αποκλειστικό έργο τη διαπίστωση της επάρκειας των δομών της πόλης.

Ο Δήμος μας, με βάση τα στοιχεία και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διατύπωσε την άποψη ότι για την περίπτωση της Λάρισας απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και απαραίτητο στάδιο  τριών ετών για την μετάβαση στο νέο  μοντέλο.

Με καταγραφή των πραγματικών αναγκών από τα θεσμικά όργανα της εκπαίδευσης, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στέγασης.

Η άποψή μας ήταν μειοψηφική. Το υπουργείο, παρά τις επιφυλάξεις μας για πιθανά προβλήματα που θα παρουσιαστούν σε περιοχές της Λάρισας, δέχθηκε την άποψη της πλειοψηφίας της επιτροπής  ότι οι υποδομές της πόλης επαρκούν για άμεση εφαρμογή του μέτρου. Ηδη όμως καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στέγασης ιδιαίτερα σε νηπιαγωγεία του κέντρου.

Ο Δήμος μας για μια ακόμη φορά δηλώνει πως θα στέκεται πάντα αρωγός της εκπαιδευτικής κοινότητας σε κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Με τη σαφή θέση ότι η προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης δεν μπορεί να περνά μέσα από πρόχειρες λύσεις που μπορούν να ευτελίσουν το όποιο θετικό μέτρο. ‘Εχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά της Λάρισας και τις οικογένειές τους. Όπως πάντα.