Στην παρουσίαση της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Νέα Αρχή" Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε: " Πριν δύο χρόνια, είχαμε διενεργήσει μια μεγάλη έρευνα καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η πόλη μας  και  οι συμπολίτες μας. 

Για πρώτη φορά ρωτήθηκαν οι πολίτες για τα προβλήματα τους, για τις προτεραιότητες που θέλουν για την πόλη μας. Για πρώτη φορά έγινε πραγματικός διάλογος. Και η γνώμη τους μέτρησε! Με βάση τα ευρήματα εκείνης της έρευνας διαμορφώθηκε το Πρόγραμμα μας –το μόνο αναλυτικό, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε– το οποίο αποτέλεσε την πρόταση μας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Όλοι θα θυμάστε την έντονη αντίδραση της τότε δημοτικής αρχής. Ότι η έρευνα έλεγε ψέματα,  ότι τα προβλήματα δεν είχαν έτσι και πολλά άλλα. Αποφάσισαν τότε , να αγνοήσουν όλα αυτά που κατέγραψε η έρευνά μας ότι πίστευαν οι Λαρισαίοι και έθεταν ως προτεραιότητες. Το αποτέλεσμα των εκλογών βέβαια μάς δικαίωσε απόλυτα . 

Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα από τη σημερινή δημοτική αρχή. Θα αμφισβητήσουν την έρευνα, θα κατηγορήσουν τα μέσα ενημέρωσης για υπονόμευση (είναι και της μόδας αυτήν την εποχή), θα στηλιτεύσουν εμένα και το συνδυασμό μας και –το χειρότερο βέβαια – θα αγνοήσουν τις απόψεις των Λαρισαίων. Τους συμβουλεύω να μην το πράξουν.

Την ίδια λοιπον , μεγάλη έρευνα κάναμε πρόσφατα και την παρουσιάζουμε σήμερα.

Η έρευνα έγινε από το συνδυασμό ΛΑΡΙΣΑ - Νέα Αρχή με σκοπό να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Λαρισαίοι και την ένταση τους, τόσο στο σύνολο της πόλης, όσο και στις γειτονιές. 

Ακόμη, είχε σκοπό να αποτυπώσει το βαθμό ικανοποίησης των δημοτών ανά τομέα (καθαριότητα, κυκλοφοριακό, στάθμευση κλπ) αλλά και συνολικά  το έργο και τις δραστηριότητες της δημοτικής αρχής και του δημάρχου.

Η έρευνα έγινε μέσω του διαδικτύου και η δειγματοληψία διήρκεσε δύο μήνες. Δηλαδή από την 20η Απριλίου 2016 μέχρι και την 18η Μαΐου 2016. 

Το online ερωτηματολόγιο αποτελείτο από 18 ερωτήσεις και συμπληρώθηκε από 935 πολίτες. Ακόμη, συμπληρώθηκαν 340 έντυπα ερωτηματολόγια με τυχαία δειγματοληψία. Συνεπώς, συμπληρώθηκαν συνολικά 1.275 ερωτηματολόγια (online και έντυπα).

Στην έρευνα συμμετείχαν όλες οι ηλικιακές ομάδες από τα 18 μέχρι πάνω από 65 χρονών και η αναλογία ανδρών-γυναικών ήταν 70%-30%. Το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν αναλογικά υψηλότερο του μέσου όρου και συγκεκριμένα το 80% είχε ανώτερη και ανώτατη μόρφωση και το 20% μέχρι και Λύκειο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν υποστεί καμία στατιστική ή άλλη στάθμιση.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν απλά και συγκεκριμένα: 

Πρώτα-πρώτα, πόσο σημαντική κρίνουν ότι είναι η παρουσία του Δήμου στην καθημερινή τους ζωή. 

Και μετά, αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λάρισα και οι ίδιοι βελτιώθηκαν, έμειναν στάσιμα ή χειροτέρεψαν, τα τελευταία δύο χρόνια.

Στη συνέχεια απάντησαν στο ποιό πιστεύουν ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λάρισας και στο πόσο ικανοποιημένοι είναι από την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα θέματα. 

Μετά μετρήθηκε ο βαθμός ικανοποίησης των δημοτών από το έργο και τις δραστηριότητες της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, ο βαθμός ενημέρωσης τους για τις αποφάσεις και τις συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι πηγές ενημέρωσης των δημοτών για τα θέματα του Δήμου.

Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας με ένα μικρό δικό μου σχόλιο για κάθε ενότητα.

Στον πρώτο πίνακα φαίνεται ότι η παρουσία του Δήμου Λάρισας στην καθημερινή ζωή των Λαρισαίων αξιολογείται ως πολύ σημαντική: το πιστεύει σχεδόν το 80% των δημοτών.

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία του Δήμου είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ζωή των Λαρισαίων, εντούτοις τα δύο τελευταία χρόνια, τα προβλήματα της Λάρισας είτε χειροτέρευσαν, είτε έμειναν στάσιμα. Αυτό βλέπουμε στο δεύτερο πίνακα. Το 44% των Λαρισαίων ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα της Λάρισας άλλαξαν προς το χειρότερο. Μόνο το 8% πιστεύει ότι τα πράγματα έγιναν καλύτερα, ενώ το 50% –ο ένας στους δύο Λαρισαίους– πιστεύει ότι παρέμειναν τα ίδια.

Σας τις παρουσιάζω λοιπόν: 

 Οι απαντήσεις για τα προβλήματα της Λάρισας συνολικά, κυρίες και κύριοι, μιλούν από μόνες τους. Τις βλέπετε...

Οι λακκούβες, τα πεζοδρόμια, η καθαριότητα, τα parking, η κυκλοφορία στους δρόμους – το οδικό δίκτυο δηλαδή και το κυκλοφοριακό – είναι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα. 

Παραμένουν  τα ίδια και στην ίδια ένταση όπως και πριν δύο χρόνια στην προηγούμενη έρευνα που είχαμε κάνει.  Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια με τη δημοτική αρχή Καλογιάννη όλα παρέμεινα στάσιμα. 

Στις έξι διαφάνειες που ακολουθούν βλέπουμε ανά περιφέρεια ότι κατά το μάλλον ή ήττον τα προβλήματα είναι ακριβώς τα ίδια, με την ίδια ένταση και με την ίδια σχεδόν σειρά –όπως ήταν και πριν δύο χρόνια. Στασιμότητα παντού.

Στους επόμενους πίνακες βλέπουμε το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών στα προβλήματα ανά θεματική ενότητα στο σύνολο της πόλης. 

Η εικόνα στο θέμα της συντήρησης των δρόμων και των πεζοδρομίων είναι απελπιστική. Σχεδόν το σύνολο, για την ακρίβεια το 94,5% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με την κατάσταση. 

Το ίδιο συμβαίνει με τα θέματα κυκλοφορίας και στάθμευσης στην πόλη: το 94% είναι ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένο από όσα γίνονται. 

Απογοητευτικός ,  είναι και  ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών από την αποκομιδή των σκουπιδιών και γενικότερα την καθαριότητα.  Το 62% (61,4%)  είναι λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι. 

Στην συνέχεια βλέπουμε ότι σχεδόν το 80%, –για την ακρίβεια το 79,6%– είναι δυσαρεστημένο από την κατάσταση που επικρατεί στο εμπορικό κέντρο της Λάρισας και στο δίκτυο των πεζοδρόμων. 

Με δεδομένη την ευαισθησία που ισχυρίζονται ότι έχουν ο δήμαρχος και οι συν αυτώ, θα περίμενε κανείς ότι η εικόνα του έργου στα θέματα της Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης θα ήταν καλύτερη. Δεν είναι! Και εδώ βλέπουμε ότι το 67,4% είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από το έργο του Δήμου στα θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης. 

Πιστεύω ότι η απραξία –που όλοι διαπιστώνουμε και επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και δημόσια–  της Δημοτικής Αρχής Καλογιάννη  καταγράφεται και από τους πολίτες. 

 Βλέπουμε ότι ο ένας στους δύο Λαρισαίους –το 52,82% δηλαδή– πιστεύει ότι σε κανέναν τομέα δεν γίνεται έργο! 

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Σε όλα τα θέματα το έργο της Δημοτικής Αρχής σημειώνει πολύ χαμηλές επιδόσεις ,  με μόνη εξαίρεση τις πολιτιστικές δράσεις, όπου ο Δήμος  σημειώνει μια καλύτερη επίδοση  . 

Στους πίνακες που ακολουθούν, αποτυπώνεται ο βαθμός ικανοποίησης από τις δραστηριότητες και το έργο του σημερινού Δημάρχου του κ. Καλογιάννη. Το 80,8% των Λαρισαίων δηλώνουν λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι από το έργο και τις δραστηριότητες του κ. Α. Καλογιάννη, ενώ μόνο 11% είναι ευχαριστημένοι και το 8% αποφεύγει να πάρει θέση.

Η ανάλυση ανά φύλο, δείχνει ότι οι γυναίκες νιώθουν πολύ πιο έντονη απογοήτευση από τις δραστηριότητες και το έργο του σημερινού Δημάρχου, καθώς το καθόλου στις γυναίκες έχει 51,7%, ενώ στους άνδρες έχει 39,2%.

Στην εικόνα του Δημάρχου ανά ηλικία βλέπουμε ότι όσο προχωρούμε προς τα πάνω στις ηλικίες τόσο αυξάνεται η δυσαρέσκεια, με αποκορύφωμα να φτάσει σχεδόν το 90% στους ανθρώπους που είναι από 65 ετών και πάνω. 

Μελετώντας και άλλες έρευνες που κυκλοφορούν, το συμπέρασμα είναι ότι σπάνια μπορεί να βρει κανείς, μια τόσο κακή εικόνα για το Δήμαρχο και για το έργο της Δημοτικής του Αρχής από αυτή που έχει καταφέρει ο κ. Καλογιάννης, σε λιγότερο από δύο χρόνια. 

Τέλος, εδώ βλέπουμε ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον εύρημα ότι οι τρεις στους τέσσερις δημότες έχουν πολύ χαμηλό βαθμό ενημέρωσης για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. 

Και στον τελευταίο πίνακα βλέπουμε από πού οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι ενημερώνονται για τα θέματα του Δήμου. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι ξέρουμε. ,δηλαδή ότι ενημερώνονται από τις εφημερίδες και τα ενημερωτικά sites ενώ τέσσερις στους δέκα ενημερώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο δείχνει ότι και στη Λάρισα μπαίνουμε στην καινούρια εποχή επικοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι,

Το συμπέρασμα από όσα είδαμε είναι απλό!  

Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και οι πολίτες παραμένουν άλυτα ή επιδεινώνονται, με αποτέλεσμα οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται.

Ο κ. Καλογιάννης, η ομάδα του  αποδεικνύονται καθημερινά κατώτεροι των συνθηκών. 

Κανένα έργο! Μόνο λόγια και υποσχέσεις, μόνο δικαιολογίες και απόσειση ευθυνών. Αυτό ξέρουν να κάνουν. 

Η ανεπάρκεια του κ. Καλογιάννη και της δημοτικής του αρχής είναι πια ορατή από όλους!  

Η ανεπάρκεια είναι παντού.   Και πάνω από όλα πλήρη αδυναμία επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος. Δεν υπάρχει καμία πρόοδος σε κανένα θέμα.

Οι Λαρισαίοι δεν πρόκειται να δουν καμία λύση από τον κ. Καλογιάννη και τη δημοτική του αρχή. Και αυτό καταγράφει η έρευνα.

Ο συνδυασμός μας «Λάρισα Νέα Αρχή» είναι εδώ!  

Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε κάθε στιγμή στο πλευρό όλων των πολιτών της Λάρισας. Θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να γίνει η πόλη μας αυτή που όλοι ονειρευόμαστε. Μια σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, ευρωπαϊκή πόλη. 

Με τη δύναμη των συμπολιτών μας συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να κάνει η Λάρισα τη Νέα Αρχή που δικαιούται. 

Αυτό επιδιώκουμε με όλες μας τις δυνάμεις κι αυτή είναι η δική μας δέσμευση, η δική μου δέσμευση" .