Μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου παρουσιάζεται η έκθεση του Ανδρέα Γιαννούτσου «επίμονες χartινες κυρίες» στην αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Η έκθεση περιλαμβάνει διακόσια  περίπου επιτοίχια ιδιώματα ζωγραφικής, σχέδια και μικρά ξύλινα αντικείμενα, δημιουργίες των τελευταίων περίπου 15 ετών. Ο θεματικός άξονας και  τίτλος  «επίμονες χartινες κυρίες» αναπτύσσεται μέσα από μια ενότητα σχεδίων και μια ενότητα  χρωματικών  κυρίως συνθέσεων  μεγαλύτερου  μεγέθους. Πρόκειται γενικότερα  για  έργα μιας μοντέρνας αισθητικής αντίληψης και εργασίας, που αναζητά μέσα από ποικίλους τρόπους έκφρασης, βιωματικού και χειρονομιακού κυρίως χαρακτήρα και υλικά μιας ευρύτερης γκάμας και επεξεργασίας, αισθητικούς συγκινησιακούς χώρους, αναπτύγματα νοσταλγικής και ενδοσκοπικής χροιάς, σ’ ένα δομημένο κόσμο αποκαλύψεων, σιωπών, στοχασμών και ψηλαφήσεων.
Στο κείμενο-κριτικό σημείωμα του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ιστορικού της Τέχνης Μιλτιάδη Παπανικολάου, σημειώνεται σχετικά:
«…Η τωρινή έκθεση του Ανδρέα Γιαννούτσου είναι μια έκπληξη, γιατί δείχνει πώς ο καλλιτέχνης με τρόπο μεθοδικό οδηγείται σε μία ζωγραφική, που με φαινομενική απλότητα, μας οδηγεί σε μία βαθύτατα ενεργητική και εσωτερική φωνή. Έχει αποβάλλει τη λανθάνουσα νατουραλιστική επεξεργασία της τέχνης περασμένων χρόνων, για να γίνει πολύ περισσότερο εκφραστική και εσωτερική με τα ζωγραφικά του μέσα να «μορφοποιούν» με τρόπο αφηρημένο πλέον ιδέες και συναισθήματα. Όπου υπάρχουν ανθρώπινες φιγούρες εμφανίζονται σε έναν μυστηριώδη χώρο, απροσδιόριστο, σχεδόν ανύπαρκτο, να «συμπιέζονται» μορφικά μέσα σε μια δραματική περιδίνηση. Η εσωτερική πίεση είναι έντονη έτσι που τις εξαϋλώνει και τις μεταμορφώνει σε ενοραματικές φιγούρες, φορείς μιας «άλλης» υπόστασης σαν οντότητες που προβάλλουν σε χωροχρονική διάσταση. Τα ζωγραφικά επίπεδα, γεωμετρικά σχήματα από έντονα χρώματα κάθε λογής από μόνα τους συνιστούν αυτόνομες αξίες, που ενισχύουν τη δραματική έκφραση του συνόλου με στόχο τη συναισθηματική κορύφωση…».
Είσοδος ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 – 14:00, 18:00 – 21:00
Τηλ. 2410616266