Στα πλαίσια της επιχειρούμενης αναβάθμισης της παρεχόμενης γεωργικής εκπαίδευσης, η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή στη Λάρισα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού, εξελισσόμενη σε ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε όλη τη Θεσσαλία. Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Σχολής και η πλούσια ιστορία της, αφετέρου θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον αγροτουρισμό.
Αυτά είχε δηλώσει, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «ΥΧ», ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης. Το σχέδιο, όπως όλα δείχνουν, έχει μπει στη φάση υλοποίησης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές με τοπικούς φορείς, οι οποίοι επιθυμούν να στηρίξουν το εγχείρημα.
Έτσι, σήμερα Παρασκευή, ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας συγκαλεί ευρύτατη σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, για να μπούν οι τελευταίες πινελιές στο προσύμφωνο, το οποίο θα κληθούν να υπογράψουν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι πρωτοβουλίες
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι, όταν φοιτητές, αλλά και η διεύθυνση της σχολής, διαμαρτυρήθηκαν στον υφυπουργό σχετικά με το μέλλον της Αβερωφείου και της γεωργικής εκπαίδευσης στο σύνολό της, αφού οι εγκαταστάσεις της σχολής παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, από την παντελή απουσία συντήρησης των υποδομών και του εξοπλισμού, ενώ και η παροχή εκπαίδευσης εμφανίζεται υποβαθμισμένη, από τη συνεχή μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Για τη φετινή χρονιά, η Αβερώφειος ΕΠΑΣ Λάρισας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», θα λειτουργήσει με ειδικότητα Αγροτικών Μηχανημάτων και Ζωοτεχνίας.
Ακολούθησαν δύο επισκέψεις του υφυπουργού στη σχολή, κατά το θέρος, στην πρώτη παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου, του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και του Δήμου Λαρισαίων και στη δεύτερη προστέθηκαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας.
Η αξιοποίηση των φορέων
Η εμπλοκή της Διεπαγγελματικής Βάμβακος σχετίζεται με τη λειτουργία στον χώρο ενός μουσείου βάμβακος και της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων με την ίδρυση και λειτουργία μελισσοκομικής σχολής. Αν και η ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας βαρύνει τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», η σχολή θα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ προβλέπεται επίσης η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον αγροτουρισμό, με την επισκεψιμότητα και επιδειξιμότητα και την προώθηση των παραγόμενων προϊόντων ως πιστοποιημένης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς και η λειτουργία χώρων αναψυχής, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, θεραπευτικής ιππασίας κ.ά. Ο Δήμος Λαρισαίων θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα, καθώς θα επωμιστεί την ευθύνη για την εξασφάλιση των πόρων της χρηματοδότησης του κύριου βάρους των τεχνικών έργων του σχεδίου, ενώ θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.
Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος
Σε συζήτηση με το ίδρυμα Καρανίκα βρίσκεται το υπουργείο, αναζητώντας οικονομική ενίσχυση για τη λειτουργία της Αβερώφειου. Τα χρήματα που διαθέτει ο δωρητής για την ανέγερση και λειτουργία γεωργικής σχολής στη Λάρισα ανέρχονται σε 5 εκατ ευρώ, ενώ στους εκπροσώπους του ιδρύματος προτάθηκε ως αντάλλαγμα να δοθεί το όνομα Καρανίκα σε τμήμα της σχολής, γεγονός που, όπως εκτιμάται, επιτυγχάνει τους σκοπούς της δωρεάς.
Οι οριστικές ανακοινώσεις για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Σχολής θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Λάρισα, στα τέλη του μήνα, για το αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ypaithros.gr