Ένας νέος κύκλος μάθησης του Πανεπιστημίου των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων Πολιτών στα πλαίσια της φιλοσοφίας «Λάρισα- Πόλη που Μαθαίνει» ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας με το πρωτοποριακό διαδικτυακό πρόγραμμα, 200 ωρών «Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης στην Εκπαίδευση Με χρήση της Εκπαίδευσης από Απόσταση». Η έναρξη του προγράμματος έγινε με τα δύο πρώτα τμήματα για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάθε εβδομάδα θα ενεργοποιούνται άλλα δύο τμήματα από τα συνολικά 8 με 200 περίπου εκπαιδευτικούς που θα λειτουργήσουν συνολικά στο πλαίσιο αυτής της φάσης του προγράμματος. Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση για τις αρχές, τις μεθόδους και τις πρακτικές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τις εκπαιδεύτριες του προγράμματος Γκέλλη Μανούσου και Τόνια Χαρτοφύλακα και τον Αντώνη Λιοναράκη, Καθηγητή του ΕΑΠ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σύνολο των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Ο κύκλος μάθησης, μοναδικός για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου μας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (ΠΕΚΕΣ), και την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και υποστηρίζεται από το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων
Το πρόγραμμα, που έχει επίκαιρο χαρακτήρα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην εκπαίδευση σε συνθήκες πανδημίας, προσφέρεται δωρεάν και απευθύνεται κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς της πόλης. Στοχεύει στην στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας από το Δήμο μας σε μια δύσκολη περίοδο, έχοντας στο επίκεντρο την εφαρμογή της εκπαίδευσης από απόσταση σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης σε μια Λάρισα-Πόλη που Μαθαίνει. Να σημειωθεί εδώ ότι το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξε εντονότατο και ξεπέρασε τα όρια της πόλης μας, καθώς υπήρχαν αιτήσεις από πολλά μέρη της χώρας, ενώ αίτηση υποβλήθηκε ακόμα και από το… Βέλγιο! Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις τρεις πρώτες μέρες από την ανακοίνωση υποβλήθηκαν πάνω από 250 αιτήσεις (!) υπερκαλύπτοντας τις 200 θέσεις που προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό. Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί από εκπαιδευτές Νηπιαγωγείου, Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτές όλων των φορέων διά βίου μάθησης (ΣΔΕ, ΙΕΚ, Σχολές Γονέων, ΚΕΔΙΒΙΜ, κ.λπ.), διδάσκοντες σε φροντιστήρια και κέντρα εκμάθησης γλωσσών, εμψυχωτές των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, και φοιτητές.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι Αντώνης Λιοναράκης, Καθηγητής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ, και Αλέξης Κόκκος, Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πανεπιστημίου των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων. Ο κύκλος μάθησης αποσκοπεί να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς της πόλης μας τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν δύο καινοτόμες μεθόδους:
α. «Εκπαίδευση από απόσταση»: Οι συμμετέχοντες να εμπεδώσουν τις αρχές και τεχνικές της ανοικτής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (ΑεξΑΕ), ώστε στη συνέχεια να μπορούν με πλήρη επάρκεια να διδάσκουν τους εκπαιδευόμενους με αυτή τη μέθοδο, όποτε χρειάζεται, και να τη συνδυάζουν με τη χρήση μεθόδου ανάπτυξης της κριτικής σκέψης.
β. «Μετασχηματισμός Στερεοτυπικών Αντιλήψεων» που προσφέρει εφόδια ώστε οι εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο του προγράμματος που διδάσκουν, να μπορούν να εντοπίζουν ζητήματα στα οποία οι εκπαιδευόμενοι εκδηλώνουν στερεοτυπικές αντιλήψεις και να οργανώνουν τη διδασκαλία τους με τρόπο που να υποκινείται η κριτική σκέψη με στόχο το μετασχηματισμό των στερεοτύπων, ενώ ταυτόχρονα να αναπτύσσεται η δημιουργικότητα των μαθητών.
Οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα και θα εκπονήσουν την εργασία, θα λαμβάνουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης 200 ωρών.