Τους πεσόντες της «μαύρης» επετείου τίμησε σήμερα, όπως κάθε χρόνο αυτή τη μέρα ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας με αφορμή την συμπλήρωση 44χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Μετά το μνημόσυνο που τελέστηκε για τους πεσόντες στη μεγαλόνησο τον Ιούλιο του 1974 και παράκληση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, την επιστροφή των προσφύγων και την εκδίωξη του εισβολέα, στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία και την ομιλία από τον Ανδρέα Παπαπαύλου, αντιστράτηγο ε.α., τέως υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων.
Αναφερόμενος στην σημερινή μέρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστής τόνισε ότι «μέρα μνήμης η σημερινή. Αποφράδα μέρα η 20η Ιουλίου 1974. Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Λάρισας, όπως κάθε χρόνο, τούτη τη μέρα, θυμάται και τιμά τους ηρωικούς νεκρούς που έγιναν λίπασμα λευτεριάς στην μαρτυρική Κύπρο. Και τους Έλληνες Κυπρίους και τους Ελλαδίτες αδελφούς που μαζί αντάμα έδωσαν την άνιση μάχη κατά του τούρκου εισβολέα.

Σε συνθήκες δύσκολες, προδομένοι και εγκαταλειμμένοι, δεν εγκατέλειψαν τις Θερμοπύλες του ελληνισμού στην Κύπρο και τηρουμένων των αναλογιών κατανίκησαν τον τούρκικο ατίλλα. Δεν έχει σημασία αν καταλήφθηκε ένα μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ένεκα των υπέρτερων δυνάμεων στρατιωτικών που διέθεσε ο εχθρός. Εμείς με τις λιγοστές δυνάμεις, εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι και από την μητέρα πατρίδα και από την Αθήνα των στρατηγών, των χουντέων αλλά και του Καραμανλή, δώσαμε την μάχη και δεν την χάσαμε γιατί δεν πολεμήσαμε, την χάσαμε γιατί προδοθήκαμε».
Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων στην Κύπρο τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικοί φορείς, καταδρομείς που πολέμησαν στην μεγαλόνησο καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής.

ert.gr